Káros gyümölcsök!

A napi ajánlott gyümölcsadagjukat gyümölcslevekkel pótló gyerekek fogát súlyosan károsíthatják a magas savtartalmú italok – állítják brit kutatók.

Szakértők szerint az egészségtudatos szülők sokszor jóval nagyobb kárt okoznak gyerekeiknek azzal, hogy rendszeresen gyümölcslevekkel itatják őket, mégpedig azért, mert ezek a magas savtartalmú italok hosszú távon súlyosan károsíthatják a fogzománcot.

Kathy Harley, a Royal College of Surgeons fogorvosi karának dékánja szerint az ötéves korú gyerekek felénél észlelhetőek a fogzománc károsodásának jelei. "A fogerózió visszafordíthatatlan folyamat, ezért inkább azt ajánljuk a szülőknek és az iskoláknak, hogy tejet vagy vizet adjanak a gyerekeknek a magas savtartalmú gyümölcslevek helyett" – tanácsolja.

Bár a gyümölcslevek magas vitamintartalmuk miatt egészségesek, sok cukrot is tartalmaznak, ami elősegíti a fogszuvasodás kialakulását. Harley szerint a heti egyszeri gyümölcsléfogyasztás lenne a kívánatos a gyerekek egészségének szempontjából. A Brit Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlásaiban ugyanakkor napi másfél deci gyümölcslé szerepel.

almak1

"Bár ez a mennyiség kiválthat egyet a napi ajánlott ötszöri gyümölcsadagból, mégsem helyettesítheti teljesen a gyümölcsfogyasztást, főleg azért, mert nem tartalmazza a szükséges rostanyagokat" – írják a szakértők.

A King’s College London Fogorvosi Intézetének tudósai 1000, 18 és 30 év közötti felnőttet vizsgáltak meg és rájöttek, hogy egy alma elfogyasztása sokkal nagyobb mértékben károsítja a fogzománcot, mint a szénsavas üdítők. Ennek ellenére a szakértők mégis azt ajánlják, hogy inkább gyümölcsöt fogyasszunk, és rögtön utána igyunk egy pohár vizet, vagy fogyasszunk magas kalciumtartalmú ételeket, amelyek semlegesítik a gyümölcssavakat.

"Nassolnivalóként semmiképp ne válasszunk gyümölcsöt, a gyümölcsök savtartalma ugyanis állandó terhet jelent a fogzománcnak. Ehelyett inkább közvetlen az étkezések előtt vagy után fogyasszuk el az ajánlott napi gyümölcs- és zöldségmennyiséget, így fogainkat is kímélhetjük" – javasolja Damien Walmsley, a Brit Fogorvosi Szövetség tanácsadója.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.