Jutalmat kapsz, ha megeszed a zöldséget!

Jó hír azoknak, akik reménytelennek tűnő küzdelmet folytatnak gyermekükkel azért, hogy hajlandó legyen egy kis zöldséget is enni: egy kutatás szerint a szóbeli könyörgés általában hatástalan, ám az olyan apró jutalmak, mint egy matrica, hamar megváltoztatják a kicsik hozzáállását.

A kísérletbe 173 családot vontak be, akiket két csoportra osztottak: az egyikben a szülők matricát adtak a gyereknek, ha az megette a zöldséget, míg a másik tagjai rábeszéléssel próbáltak hatni a kicsikre. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a négyévesek, akiket megjutalmaztak, ha ettek egy kis szeletet a nem igazán kedvelt zöldségből, hamar megváltoztatták az ízlésüket. Ugyanakkor a dicséret nem hozta meg a kívánt eredményt.

A kutatás vezetője, Jane Wardle, a Londoni Főiskola munkatársa így nyilatkozott: „Arra biztatjuk a szülőket, hogy minden nap jutalmazzák valamivel – de ne étellel – azt a gyereket, aki hajlandó akár csak egy egészen kicsi falatot is fogyasztani egy általa nem szeretett zöldségből."

brokkoli2

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szülők 12 napon keresztül minden nap felajánlottak a gyereknek egy kis szeletet valamilyen „célzöldségből”, ami lehetett sárgarépa, zeller, uborka, zöldpaprika, káposzta vagy zöldborsó. A kísérlet végén a jutalmazott gyerekek pozitívabban nyilatkoztak ezekről az ételekről, sőt nem egy esetben finomnak minősítették a korábban elutasított zöldséget. A napi adagjukat is megdupláztak – 5 grammról 10 grammra -, és a kísérlet befejezése után három hónappal még mindig szívesen fogyasztották őket.

Szakértők szerint a kisgyerekeknek naponta négyszer kellene zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztaniuk, alkalmanként legalább annyit, amennyi elfér a tenyerükben. A mostani kutatás megegyezik egy korábbinak az eredményével, amely szintén azt mutatta, hogy jutalmazással a legkönnyebb helyes táplálkozásra szoktatni a gyerekeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.