Ízletes és könnyű finomságok – csak 100 kalóriával! – 2.rész

Attól még, hogy harcolunk a kilóinkkal, vagy csak egészségesen szeretnénk táplálkozni, ehetünk édes finomságokat nyáron. Csupán meg kell jól válogatni, milyen rágcsálnivaló legyen az. Íme néhány 100, vagy annál is kevesebb kalóriás ínyenc falat, amit nyugodtan fogyaszthatunk!

Olyan jó volna az esti filmhez vagy a teraszon beszélgetéshez eszegetni valamit, de a rágcsálnivalók általában hizlalnak? Szívesen ennénk édességet, de úgy gondoljuk, ennyit nem ér, hogy rontsunk az alakunkon?  Ne fogjuk vissza magunkat – kevés kalóriás édes és sós falatokat egyaránt választhatunk. A cikk előző részében már megismerkedhettünk néhány finomsággal, de lássuk a folytatást!

1. Bébirépa hummusszal

Ha valami igazán finom, könnyed rágcsálnivalóra vágyunk, mártsunk 8 darab bébirépát 2 teáskanál hummuszba. A répa tökéletes A-vitamin és béta-karotin forrás, a hummuszban pedig fehérje van. A bébirépát kis csomagban is megvehetjük, a hummus pedig több ízben kapható!

Telített zsír: 0,4 gramm; Nátrium: 210 mg; Koleszterin: 0 mg

baby_carrots_and_hummus

2. Alma szeletek mogyoróvajjal

Az édeset sóssal keverni, nos, több mint élvezetes! ¾ csészényi almaszeletre lesz szükségünk, mindegyikre kenjünk egy vékony réteg (nem sós) mogyoróvajat. Ne használjunk fel többet 2 teáskanál mogyoróvajnál összességében.

Telített zsír: 0,8 gramm; Nátrium: 2 mg; Koleszterin: 0 mg

apples_and_peanut_butter

3. Joghurt napraforgó magvakkal 

1 teáskanál napragforgómagot szórjunk egy csésze alacsony zsírtartalmú joghurtba! Kellemes kreáció, mégis csupán 19 kalória. A joghurt kiváló fehérje-forrás, de napraforgómagból persze sótlant használjunk, főleg, ha figyelnünk kell a só-bevitelünkre.

Telített zsír: 0,26 gramm; Nátrium: 0 mg;

sunflower_seeds_and_yogurt

4. Nem zsíros görög joghurt mézzel

A görög joghurt extra krémes állagáról és magas fehérje-tartalmáról ismert. Csupán fél csésze nem zsíros joghurt 12 gramm fehérjével tölt fel. Öntsünk rá egy teáskanál mézet és máris megkaptuk 84 kalóriás desszertünket!

Telített zsír: 0 gramm; Nátrium: 53,5 mg; Koleszterin: 0 mg

greek_yogurt

5. Fél főtt burgonya salsa szósszal

Készítsük mikrohullámú sütőben egy főtt burgonyát, mely könnyed rágcsálnivaló lesz C-vitaminnal telítve – de kalóriával nem. Egy közepes krumpli fele 80 kalória. Tartsuk meg a héját, mivel tápanyagban gazdag. Majd öntsünk rá egy evőkanálnyi salsa szószt a tetejére – nem kell majd számolgatnunk a kalóriákat!

Telített zsír: 0 gramm; Nátrium: 124 mg; Koleszterin: 0 mg

baked_potato

6. Fagyasztott joghurtos szendvics

A jégkrém remek alternatívája a nem zsíros fagyasztott joghurt, ráadásul könnyű válogatni a típusok közül, amelyek cukrot sem tartalmaznak. Rakjunk két evőkanál nem zsíros fagyasztott joghurtot két négyzet alakú graham keksz közé. Még csokoládés joghurttal is csak 84 kalória!

Telített zsír: 0,13 gramm; Nátrium: 104 mg; Koleszterin: 1 mg

froyo_snack

7. Pisztácia

Ne riadjunk el, a pisztácia egyáltalán nem olyan zsíros, mint hinnénk. A benne levő zsír nagy része „jó zsír” – 20 darab pisztácia elfogyasztásával 80 kalóriát viszünk be szervezetünkbe. Plusz, fehérjében, rostban, számos kulcsfontosságú vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Az egészségtelen mennyiségű nátrium elkerüléséért fogyasszuk nyersen vagy pörkölve, só nélkül.

Telített zsír: 0,8 gramm; Nátrium: 0 mg; Koleszterin. 0 mg

bowl_of_pistachios

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás: