Irritábilis bél szindrómára borsmenta?

Az Adelaide Egyetem kutatóinak elsőként sikerült kimutatniuk, hogyan csillapítja a borsmenta a népesség 20 százalékát érintő irritábilis bél szindróma tüneteit.

Pain szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az egyetem kutatói bemutatják, ahogyan a borsmenta egy ”fájdalomellenes” csatornát aktivál a vastagbélben, ami enyhíti a gyulladás okozta fájdalmat a gyomor-bél traktusban. Dr. Stuart Brierley elmondta, hogy bár a borsmentát a természetgyógyászok már évek óta rutinszerűen felírják, eddig nem volt klinikai bizonyíték arra vonatkozóan, miért képes ilyen hatékonyan enyhíteni a fájdalmat.

”Kutatásunk azt mutatja, hogy a borsmenta egy TRPM8 nevű fájdalomellenes csatorna révén fejti ki hatását, hogy visszaszorítsa a fájdalomérző rostok működését, különösen azokat, amelyeket a mustár és a chili aktivál. Ez az első lépés abba az irányba, hogy újfajta főárambeli kezelést lehessen létrehozni az irritábilis bél szindróma ellen” – mondta el az egyetem kutatója.

Az irritábilis bél szindróma hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést és/vagy székrekedést okoz. A népesség körülbelül 20 százalékát érinti, és a termeléskiesés, a betegszabadság és az egészségügy révén óriási kiadást jelent a gazdaság szempontjából.

Dr. Brierley elmondta, hogy az nemrégiben Ausztráliát sújtó áradások következtében megnövekedhet a gyomor-bélhurutos esetek száma (a szennyezett ivóvíznek köszönhetően), ami a korábbi kutatások szerint továbbfejlődhet irritábilis bél szindrómává. A betegség ellen egyelőre nincs gyógymód, és gyakran előfordul, hogy a beteg életében többször is hol kiújulnak, hol eltűnnek a tünetek. A gasztroenteritisz mellett az irritábilis bél szindrómát ételmérgezés, stressz, antibiotikumra adott reakció, és bizonyos esetekben genetikai tényezők is kiválthatják.

Forrás: Betegszoba.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.