Indiai csoda gyümölcsök!

Napi egy alma az orvost távol tartja – állítja a régi bölcsesség. A mondást akár a gujávával, a mangóval vagy a gránátalmával is kiegészíthetnénk.

Indiai gyümölcsök vizsgálatakor jutottak a szakemberek arra a felismerésre, hogy a gujáva lehet korunk új szupereledele. Ezt az európai ízlésnek egzotikus gyümölcsöt ott a szegények fogyasztják, és nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek védik a bőrt az öregedéstől és segítenek megelőzni a rákot. A gujáva ( guava)  után leginkább a britek által meghonosított indiai szilva, az elefántpálma termése és az őshonosok által olyannyira kedvelt mangó a legegészségesebb élelmiszer.

A hyderabadi Indiai Nemzeti Intézet kutatása szerint 100 gramm gujávában (guavában) 500 milligramm antioxidáns-koncentráció található, míg ugyanannyi szilvában 330 milligramm, a gránátalmában pedig 135 milligramm. Az almában a gujávában található mennyiség egynegyede, míg a banánban csupán 30 milligramm fedezhető fel. Az öregedés ellen legkevésbé az ananász és a dinnye véd.

Foto:123rf.com

Magas gyümölcscukor-koncentrációja ellenére a mangóban 170 milligramm antioxidáns található, háromszor annyi, mint a papayában, amely enzimjei gyomorbántalmak kezelésére használatosak. A szőlő háromszor olyan hatékony, mint a narancs.

Foto:123rf.com

Dr. Sreeramulu endokrinokógus véleménye szerint a kutatás segíthet abban, hogy az antioxiánsokban leggazdagabb gyümölcsöket válasszuk. A tanulmány a Food Research International című folyóiratban jelent meg.

Az orvos szerint a modern életstílus kedvez a szabadgyökök kialakulásának, amelyek először a sejtek membránjait majd magukat a sejteket pusztítják el. „Manapság nagy a légszennyezettség, sok szintetikus élelmiszert fogyasztunk, és hatalmas rajtunk a feszültség, amely a szabadgyököknek kedvez. Ezek ellen küzdenek az antioxidánsok, így segítenek elkerülni a rákot, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az emésztőszervi problémákat, valamint meggátolják az öregedést is. Azt ugyan eddig nem sikerült bizonyítani, hogy a problémák kezelésére is alkalmasak, a megelőzésnek azonban igen hatékony eszközei.”

A szakember hozzátette: meglepődött, hogy India legolcsóbb gyümölcsei a leggazdagabbak a jótékony anyagokban. A gujáva (guava) remek antioxidáns- és rostforrás. Alacsony ára miatt a szegények fogyasztják. Úgy is fogalmazhatunk: napi egy gujáva az orvost távol tartja.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.