Így fogyhatunk a negyedik X után

Sokan érzik úgy, hogy a negyedik, ötödik X után már esélyük sincs a fogyásra, hiszen a korábban működő diéták ekkor már eredménytelennek tűnnek. Valóban igaz, hogy ebben a korban már csak a szigorú koplalással szabadulhatunk meg a feleslegtől? Lóránth Kata, az Oxygen Wellness szakmai vezetője a kilók elleni küzdelem leghatékonyabb módjáról beszélt.  

Idővel  kevesebb energiát igénylünk

Az anyagcserét befolyásoló legfontosabb tényezők: a kor, a nem, táplálkozás, a fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek. Ez utóbbi elsősorban a nikotint és a koffeint jelenti, amelyek valóban élénkítik bizonyos szinten az anyagcserét, mégsem alapozhatunk erre a csalóka – rengeteg hátránnyal járó – hatásukra, ha fogyni szeretnénk. A plusz kilók elleni harc kizárólag az egészséges életmódra épülhet, hiszen csak így érhető el tartós, mellékhatásmentes, a szervezetre pozitívan ható fogyás.

Sajnos tény, hogy az idő múlásával az alapanyagcsere és az alapvető életfunkciók (mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés) biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. Ez a belső folyamat pedig külsőnkön is nyomon követhető, hiszen ha nem változtatunk étkezési- és mozgási szokásainkon, szinte elkerülhetetlen lesz az úszógumi és egyéb zavaró zsírpárnák megjelenése. Vagyis aki ötven, hatvan évesen ugyanannyit eszik, mint harminc évesen, az minden bizonnyal hízni fog. A megoldást azonban nem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra jelenti, a legjobb fegyverünk idősebb korban is a rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nem meghízni könnyebb, mint fogyni

A legtöbb kutatás a már túlsúlyos, vagy elhízott személyek problémájára fókuszál, vagyis az ő fogyási lehetőségeiket vizsgálja. A plusz kilókat azonban megelőzni mindig jóval egyszerűbb, mint a már kialakult súlyfelesleget ledolgozni. A bostoni Harvard Medical School kutatói ugyanakkor a normál testsúly megtartásának feltételeit vizsgálták, amikor 13 éven át követtek 34.079, átlagosan 54 év körüli hölgyet. Az eredmények meglehetősen biztatóak voltak: kiderült, hogy a napi egy óra testmozgást végző, normál testsúly és BMI értékekkel rendelkező hölgyek a kutatás végéig tartották eredeti testsúlyukat, az ennél kevesebbet mozgó csoport tagjainál azonban a vizsgálat végére súlyfelesleg jelentkezett.

Túlzások nélkül

Sokan nyilván megijednek a napi egy órás mozgás hallatán, és kizárólag megerőltető, kemény edzésekre gondolnak. Holott erről szó sincs, hiszen a bostoni vizsgálatban résztvevő hölgyek esetében a napi 60 perces mozgás nagy részét olyan hétköznapi tevékenységek tették ki, mint a séta, a kerékpározás, vagy az unokákkal való közös játék. Természetesen voltak, akik ennél intenzívebb mozgásformát választottak, például kocogtak, teniszeztek, csoportos órákra jártak. Nekik már napi 30 perc mozgás is elég volt ahhoz, hogy tartsák a súlyukat.

“Megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett tehát az évek múlásával sem kell tartanunk a zsírpárnák megjelenésétől. Aki már felszedett egy kis felesleget, annak sem kell elkeserednie, hiszen személyre szabott edzésprogrammal, illetve heti 3-4 jó hangulatú csoportos órával hatékonyan és egészségesen megszabadulhat a kilóktól” – hangsúlyozza Lóránth Kata, az Oxygen Wellness szakmai vezetője. – “A túlsúly leadásával pedig nem csak szebbek, fittebbek lehetünk, de számos, súlyos elváltozás – szív-és érrendszeri betegség, diabétesz – kialakulását is megelőzhetjük.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.