Étvágycsökkentő pirospaprika

A kutatók szerint némi erős paprikával a napi étrendben csökkenteni lehet az étvágyat, különösen akkor, ha valaki nem szokta fogyasztani a népszerű fűszert.

„Kiderült, hogy az erős pirospaprika fogyasztása visszaszorítja az étvágyat, és több kalória elégetéséhez segít hozzá, különösen olyan személyek esetében, akik nincsenek hozzászokva a fűszer rendszeres fogyasztásához”

számolt be Richard Mattes, a Purdue Egyetem kutatója, a táplálkozástudomány professzora.

„Ezt az eredményt úgy kell tekinteni, mint egy nagy kirakós játék darabkáját, mivel egyszerűen nem igaz, hogy egyetlen kis változtatással vissza lehet fordítani az elhízás járványt. Sok kis változtatás együttesen azonban eredményessé válhat a testsúly kezelésében. A kis erőfeszítést igényelő változtatások, például a pirospaprika szórása az ételre, hosszú távon fenntarthatónak és előnyösnek bizonyulhatnak, különösen akkor, ha testmozgással és egészséges étrenddel is párosul.”

Más kutatások is kimutatták, hogy a pirospaprika csípősségét adó kapszaicin csökkenti az étvágyat, és fokozza az energiafelhasználást, vagyis a kalóriaégetést. A tesztelt mennyiségek azonban az átlagos amerikai népesség számára elfogadhatatlanok voltak.

A Physiology & Behavior folyóiratban megjelent új tanulmány 1 gramm, azaz körülbelül fél teáskanálnyi pirospaprika hatását vizsgálta, ami a fogyasztók többsége számára elfogadhatónak számít. A 25 alanyban, akik közül 13 szerette, 12 pedig nem szerette a csípős ételeket, a pirospaprika fogyasztása megnövelte a maghőmérsékletet, és a természetes energiafelhasználás révén több kalória elégetéséhez vezetett. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban az alanyokban, akik nem szoktak hozzá a pirospaprikához, csökkent az éhség mértéke, különösen a zsíros, sós és édes ételekre. Amikor azonban valaki már megszokta, veszít hatékonyságából.

A szakértők azt is hozzátették, hogy a pirospaprikát nem kapszula formájában érdemes fogyasztani, mert az íze, vagyis a szenzoros élmény maximalizálja az emésztési folyamatot. A csípős íz hozzájárul a maghőmérséklet emelkedéséhez, az energiafelhasználás növekedéséhez és az étvágy szabályozásához.

Forrás: https://napidoktor.hu/index