Eszkimó étrend

Egy tanulmány szerint a halolaj segít megelőzni az elhízás miatt kialakult diabéteszt és szívbetegségeket.

Egy, az alaszkai yupik eszkimók körében lefolytatott tanulmány azt mutatja, hogy a halolaj nagyobb mennyiségű fogyasztása segít megelőzni az elhízás miatti olyan krónikus betegségeket, mint a diabétesz és a szívbetegségek.

Az Alaszka délnyugati területén elhelyezkedő Yukon és Kuskokwim folyók deltavidékén élő őslakosok hússzor több, halból származó omega-3 zsírsavat fogyasztanak, mint az Egyesült Államok többi részén élő amerikaiak.

Bár a vizsgálatba bevont népesség 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos volt, nem mutatták a szívbetegségekre utaló kockázati tényezőket, és a cukorbetegség is ritkábban fordult elő közöttük, mint az átlagos amerikai népesség körében.

hal17

A European Journal of Clinical Nutrition című szaklap legutóbbi számában ismertetett felmérésben 330, ott élő lakos vérében elemeztek a kutatók olyan vegyületeket, amelyek a lazacban, szardíniában és más zsíros halakban fordulnak elő. A Fred Hutchinson Rákkutató

Központ munkatársai úgy találták, hogy bár a hagyományos étrenden élő yupik eszkimók körében a túlsúly és elhízás aránya hasonló volt, mint a többi amerikai lakosnál, a 2-es típusú diabétesz előfordulási aránya csak 3,3 százalék volt az Egyesült Államok egyébként 7,7 százalékos átlagos arányához képest.

Mint Zeina Makhoul kutatásvezető elmondta, a vizsgálatba bevont elhízott személyek közül azok, akiknek vérében sok omega-3 zsírsavat találtak, csak annyira voltak veszélyeztetettek a szívbetegségektől, mint a normál testsúlyú emberek. A veszélyeztetettség mértékét a vérükben mérhető triglicerid és C-reaktív fehérje (CPR) szintje alapján becsülték meg a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.