Enni jót, s jól!

A helyes technikájú evés – rágás és nyelés – segít a testsúly megtartásában és az egészséges emésztésben.

Az, hogy hogyan eszünk – és nem csak az, hogy mit – közrejátszik testsúlyunk alakulásában, és az emésztésünk állapotát is befolyásolja. Üljön le! Ne járkáljon, dolgozzon, vezessen, tévézzen evés közben! A zavaró tényezők hajlamossá tesznek a túlevésre.

Apró falatokat egyen, próbáljon kisebb darabokat vágni az olyan ételekből, amelyeknél alaposabb rágásra van szükség (például, a húsok)! Igyon a falatok között, de ne arra használja a folyadékot, hogy leöblítse a nagyobb falatokat!

Ez nem csak a fulladás miatt veszélyes, hanem megterheli az emésztőrendszert is. Kisebb korty vizet igyon minden harapás után és lassítsa le az evési tempót.  Rágja meg alaposan az ételt lenyelés előtt, ezzel már a gyomorba érkezés előtt elkezdik a nyálban lévő emésztőenzimek lebontani a táplálékot.

teszta8

Rágja meg a lazább, folyékonyabb ételeket is, ne nyelje le rögtön a joghurtokat és leveseket, mivel ezzel is megkönnyíti szervezet számára az emésztést! Minden falat után tegye le evőeszközét, hagyjon időt a rágásra és nyelésre, ne foglalkozzon asztaltársai evési tempójával! Ne beszéljen tele szájjal, hiszen a levegő lenyelése csak böfögéshez és rossz közérzethez vezet!

Érdekes tény, hogy agyunknak 15-20 percre van szüksége, hogy megkapja a gyomortól a ,,teli" jelzést, így ha még eszik mikor a teltség jelentkezik, akkor már túlette magát! Csak akkor egyen, ha éhes, ne kövessen szokásokat étkezési rendjében, ugyanis sokkal jobban jár gyakori, de kisebb étkezésekkel!

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.