Cukorbetegségre édesburgonyát! – De miért jó az nekünk?

Lehet, hogy csak egy-kettő jut eszünkbe, mégis, a burgonyából többféle színű is létezik, különféle egészségügyi előnyökkel. A diabétesszel küzdők számára egyenesen ajánlott az édes burgonya fogyasztása.

Talán még sosem néztünk szét alaposabban, de nemcsak egyféle krumplival találkozhatunk a piacon. Különböző színű burgonyák léteznek, más és más egészségügyi hatásokkal. A legsűrűbben látott sárgás-narancs vagy fehér-krém színű. A legtöbb antioxidánssal a lilásak rendelkeznek. Vagyis, ha valahol találunk ilyet, vegyük meg azonnal!

Béta-karotinban gazdag, A-vitamint termel. Erre a vitaminra pedig cukorbetegként nagy szükségünk van a szemek, a csontok és a teljes immunrendszer egészségének fenntartásához.

De mi mindenért fogyaszthatjuk még az édes burgonyát?

  • Diabetikus: a természetes cukor, melyet tartalmaz, szabályozza és stabilizálja az inzulin rezisztenciát és a vércukorszintet.
  • Immunrendszer: a D-vitamin szükséges a fogak, a pajzsmirigy, a csontok, a szív, a bőr számára és az energiaszint miatt. Szintén jelen van az édes burgonyában.

  • Egészséges szív: az édes burgonyában levő kálium segít a vérnyomás szabályozásában és az elektrolitok egyensúlyba hozásában. A nátrium hatását gyengíti, de javítja a szív funkciókat. B6 vitaminban is gazdag, így hozzájárul a stroke, a degeneratív betegségek és a szívroham megelőzéséhez.
  • Emésztés: az édes burgonya élelmi rostokkal van tele, így segít megelőzni a vastagbélrákot és enyhíti a székrekedést.
  • Tüdőtágulás: nagy szerepe van a megelőzésében. Leggyakrabban a dohányosok szenvednek tüdőtágulástól, szervezetük nélkülözi az A-vitamint. Az édes burgonya segít abban, hogy a légzőrendszer regenerálódjon, a benne levő karotinoidoknak köszönhetően.
  • Stresszoldás: a kálium szerepet játszik a szervezet víz egyensúlyának szabályozásában, normalizálja a szívverést és az oxigén áramlását, ám az édes burgonyában levő magnézium stresszoldóként funkcionál, segítve a teljes szervezetet.
  • C-vitamin: létfontosságú a testünk számára ez a vitamin és az édes burgonyában megtalálható.
  • Vérszegénység: az édes burgonya tartalmaz vasat, amely hozzájárul a fehér és a vörös vérsejtek termelődéséhez, így a vérszegénység ellen is képes felvenni a harcot.
  • Egészséges izmok és szövetek: az édes burgonya szabályozza az idegi jeleket, melyek az agy és a szívverés irányában haladnak. Segítenek az izomgörcsök megelőzésében és csökkentik a duzzanatot.
  • Antioxidáns: az öregedés hatásait, a mellrák esélyét csökkenti, asztma, köszvény és ízületi gyulladás esetén is segítséget nyújt az édes burgonya fogyasztása.

  • Magzati fejlődés: a folsav, mely ebben a zöldségben megtalálható, szükséges a magzati szövetek és sejtek egészséges fejlődéséhez.
  • Minőségi haj: az édes burgonyában levő béta-karotin serkenti a hajnövekedést és megelőzi károsodását is.
  • Ásványi anyagok: fontos ásványi anyagokat találunk ebben a finom zöldségben: káliumot, mangánt, kalciumot, magnéziumot és vasat, melyek nélkülözhetetlenek a szénhidrát-, fehérje és enzim anyagcsere-folyamathoz a szervezetben.
  • Fiatalos bőr: amikor felforraljuk a burgonyát, ne dobjuk ki a vizét. Használjuk inkább pórusaink tisztítására, mivel felszívja a szennyeződéseket, nyugtatja az érzékeny foltokat a bőrön. Az antocianin segítségünkre van a ráncok és sötét karikák eltüntetésében is a szem körül!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php