Csótánydarabok a csokiban?

A legtöbb ember, aki allergiás a csokoládéra, nem mutat ugyanilyen reakciót a kakaóval, illetve a csokoládé bármely egyéb összetevőjével szemben, ezért a gyulladást nagy valószínűséggel inkább azok a csótánymaradványok váltják ki, melyek gyártás közben beszennyezik a terméket.

Bármily meglepő is a fenti állítás, egy átlagos csokoládéban nyolc különböző rovarmaradvány található. Ettől azonban nem kell megrémülni, mivel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) álláspontja alapján minden olyan csokoládé, melynek száz grammjában kevesebb, mint hatvan rovardarab található, biztonsággal fogyasztható.

Az allergológusok állítása szerint a legtöbb étel tartalmaz természetes szennyezőanyagot, a csokoládén kívül például a mogyorókrémben, a makaróniban, gyümölcsben, sajtban, pattogatott kukoricában vagy a búzában is találkozhatunk csótánydarabkákkal. Ezek a rovardarabok főleg az asztmások számára jelenthetnek veszélyt, de az arra allergiásoknak migrént, görcsöt, viszketést vagy kiütést is okozhatnak.

csokolade11

Csótányallergiáról először 1943-ban számoltak be, és 1959 óta létezik bőrteszt erre a rovarra is. Az allergiás reakció ellen injekcióval lehet védekezni, mely elenyésző mértékben tartalmazza a rovart is.

Morton Teich, a Mount Sinai Orvosi Központ allergológusa szerint a csótánnyal és annak ürülékével történő szennyeződés elkerülhetetlen, hiszen a kakaóbab-farmokon előfordulnak ezek az élőlények, és az ellenük való védekezés olyan mennyiségű rovarirtószer használatát tenné szükségessé, amely többet ártana az emberi szervezetnek, mint néhány rovardarabka. Így hát, aki el akarja kerülni, hogy rovar kerüljön az ételébe, annak nincs más választása, minthogy többé nem eszik semmit.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: