Az elhízottak hatan vannak

A túlsúlyos embereknek hat különféle típusa van – állapították meg a kutatók. A „besorolás” remélhetőleg lehetővé teszi, hogy a jövőben személyre szabottabb kezeléseket alkalmazzanak az esetükben.

Ránézésre egy ember sovány, átlagos testalkatú vagy kövér. Ám az utóbbi kategóriában cseppet sem egyformák a személyek. A tudósok most kiderítették azt is, hogy az elhízott embereknek 6 különféle típusa van. Bíznak abban, hogy a köztük levő különbségek új, személyre szabott kezelések megvalósításához vezetnek majd a túlsúllyal való megküzdésben. A Sheffield-i egyetem kutatói olyan embereket elemeztek, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 30 vagy ennél is több volt – a testtömeg-index az elhízás mutatója.

foto:pixabay.com

Megállapították, hogy az elhízott embereknek 6 különböző csoportja van:

  • Az ivászatot folytató férfiak;
  • a fiatal, egészséges nők;
  • a gazdag és egészséges idősek;
  • a fizikailag beteg, de egyébként boldog idősek;
  • a boldogtalan és szorongó középkorúak;
  • és végül a legrosszabb egészségi állapotban levők. 

A tudósok szerint az eredmények azt sugallják, hogy az orvosoknak és a politikai döntéshozóknak nem kellene egy kalap alá venni az elhízott embereket, inkább típusok szerint lenne szükséges kezelni őket.

A pilátesz jelentősen javítja a vérnyomást fiatal, elhízott nőknél

Dr. Mark Green, a tanulmány vezetője elmondta: „Az elhízás kezelése ma arról szól, hogy egészségesebb életmódot javasolnak és csak azért veszik célba a személyt, mert elhízott. Ám egyforma módon kezelni a túlsúlyos embereket nem valami hatékony. Mindannyian különbözőek vagyunk, ezért különféle megközelítés segíthet egészségügyi szempontból.” Hozzátette, a kutatásuk kimutatta, hogy azok az emberek, akiket a csoportokon belül azonosítottak, különféle szolgáltatásokat igényelnek és különböző módon is reagálnak az egészségfejlesztési törekvésekre. Reméljük, a jövőben az orvosok szem előtt tartják majd ezen hat csoport eltérő igényeit, amikor tanácsot adnak a páciensnek.

A testtömegindexet is régóta használják a magasság és a súly összevetése, az adott személy súlyának mérése alkalmával, de nem veszik számításba az egyéb tényezőket, mint például az egészség, a demográfia és a viselkedési jellemzők.

A Sheffield-i egyetem csapata egészséggel kapcsolatos változókat is megfigyelt, beleértve, hogy beszámolt-e valaki kimerültségről, fájdalomról, álmatlanságról, érintett-e valakit a depresszió, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség vagy rák. A demográfiai változók közé a kor, a nem, az etnikai hovatartozás, a társadalmi-gazdasági nélkülözés sorolandó, míg azt, hogy mennyire elégedettek az életükkel, az alanyoknak egy 10-es skálán kellett értékelniük. A kutatók számításba vették, hogy az alanyok dohányoznak-e, illetve hogy mennyi alkoholt fogyasztottak az elmúlt héten.

Foto:pixabay.com

Mindezeket attól függetlenül jegyezték fel, hogy a szóba forgó személyek kezdtek-e már foglalkozni a fogyással, jártak-e testedzésre, tettek-e erőfeszítéseket az egészségesebb életmód és étkezés érdekében.

  • A legnagyobb csoport a fiatalabb, egészséges nőké – ez rendelkezik egyben a legifjabb tagokkal is. Őket jellemzik leginkább a pozitív egészségügyi tulajdonságok és ők azok, akik elkezdtek valamilyen egészséges tevékenységet.
  • A sokat ivó férfiak hasonló jellegzetességeket mutattak, de valóban nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Kevésbé foglalkoztak a súlyukkal, ugyanakkor átlag feletti mértékben gyalogoltak és végeztek testmozgást.
  • A boldogtalan, szorongó középkorúakra jellemző, hogy főleg nők a csoport tagjai, mentális egészségük nem nevezhető jónak. Sokan számoltak be közülük álmatlanságról, szorongásról, depresszióról és kimerültségről. Jó közérzetük viszonylag alacsony szintű volt, de fizikailag azért aktívan éltek és kezelték a túlsúlyukat – ők fogyasztották a legkevesebb alkoholt is.
  • Az utolsó három az idősebb emberek különféle csoportja. A gazdag, egészséges idősek a legkevésbé hátrányos helyzetű csoport, pozitív egészségügyi jellemzőkkel – noha többségük magas vérnyomással küzdött. Az átlagosnál több szeszes italt ittak.
  • A fizikailag beteg, de egyébként boldog emberek csoportjában magas volt a krónikus egészségügyi problémák száma – beleértve az ízületi gyulladást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást -, de a szorongás és depresszió meglehetősen alacsony szinten volt a körükben.
  • A legrosszabb egészségügyi jellemzőkkel bíró csoport tűnt a leginkább rászorulónak. Nagymértékben érintették életüket krónikus betegségek és nem vettek fel egészséges szokásokat. A legmagasabb testtömeg-indexszel is ők rendelkeztek.

A kutatók szerint az orvosoknak valóban figyelembe kell venniük, mely csoportba esik a felsorolás alapján a páciensük, hogy a legmegfelelőbb kezelést kaphassa. Azok számára például, akik a boldogtalan, szorongó középkorúak közé tartoznak, több testmozgásra van szükségük, de egy pszichológus tanácsadása is sokat jelenthet. A csoportos tanácsadás nem ésszerű és eleinte csak szerényebb célokat kell kitűzni. A fiatalabbak körében pedig kétségtelenül az alkoholfogyasztás csökkentését kellene hangsúlyozni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.