A kesudió 15 előnye!

Szeretjük a kesudiót? Akkor bátran rágcsáljuk, önmagában vagy sörkorcsolyának, mert nemcsak finom, egészséges is! Nem is hinnénk, mennyi előnye van!

A kesudió a kedvencek közé tartozik, ha rágcsálnivalóról van szó

– formára is mutatós, de igazán az íze csábít el bennünket! Leginkább édességekbe használjuk őket, bár önmagukban fogyasztva is finomak.

Foto:123rf.com

Tele vannak antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A kesudió jelenleg Brazíliából érkezik, Indiába a portugálok hozták be a 16. században. A vese- és bab alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül!

1. Megelőzi a rákot

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart. Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye!

2. Védi a szívet

Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hízlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.

Ha az egészséges hajról esik szó, nemcsak arra kell figyelmet fordítani, mit teszünk a tincsekre – hanem arra is, hogy mit eszünk…

Top 10 – ételek az egészséges hajért!

3. Csökkenti a vérnyomást

A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

4. Segít a hajnak

A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát ha rézben gazdag kesudiót eszünk, még a hajkoronánk is teljesebb színű és szebb lehet!

5. Egészséges csontok

A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!

6. Egészséges idegek

A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy csak a főbb gondokat említsük.

7. Meggátolja az epekövek kialakulását

A kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekövek jelentkezését.

8. Segít a fogyásban

A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.

Foto:123rf.com

9. Antioxidáns

A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik.

10. Segíti az emésztést

A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.

11. Vitaminban gazdag

A kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Ezek tartanak távol bennünket a szideroblasztos vérszegénységtől például vagy a pellagra nevű bőrbetegségtől.

12. Egészséges íny és fogak

Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.

13. Kellemes alvás

Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.

14. Harcol a szabad gyökök ellen

A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.

15. Makuladegeneráció

A kesudió hatása ugyancsak, hogy képes szűrni a nap UV-sugarait és megvédeni bennünket a makuladegenerációtól.

Érdemes tehát fogyasztanunk ezt a mutatós és kellemes ízű diót! Bármikor felszolgálhatjuk otthon, főétkezések közt ideális éhségcsillapító.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.