A fehérje eltelít?

A sovány fehérjéken alapuló napi 3 kiadós étkezés telítettségérzést biztosít a fogyókúra alatt.

Ha valaki ritkábban fogyaszt több sovány fehérjéből álló étkezéseket, telítettebbnek érezheti magát, mintha gyakrabban enne kisebb adagokat – derül ki a Purdue Egyetem új kutatásából. „Kiderült, hogy amikor a fogyókúrát folytató férfiak nagyobb mennyiségű fehérjét fogyasztottak, egész nap telítettebbnek érezték magukat, ráadásul a késő esti evési vágy is csökkent, és kevesebbet gondoltak az ételekre” – számolt be az Obesity szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Heather J. Leidy, a Missouri Egyetem kutatója.

kover9

„Az is kiderült, hogy a kis, gyakoribb étkezéseket előnyben részesítő általános trend ellenére az étkezés gyakorisága szinte semmilyen pozitív hatást nem gyakorolt az étvágy szabályozására. A kiadósabb étkezések az étvágy csökkenését eredményezték, és az emberek telítettnek érezték magukat. Hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy ez a három kiadós étkezés korlátozott kalóriamennyiségűek volt, méretük pedig megfelelt a hatékony fogyókúra követelményeinek.” Wayne W. Campbell, a Purdue Egyetem élelmiszer és táplálkozástudományi professzora azt tanácsolja a fogyókúrázóknak, hogy adjanak mérsékelt mennyiségű fehérjét a napi háromszori kiadós étkezéshez az étvágy korlátozása és a telítettségérzés biztosítása érdekében.

A tojás és a sovány sertéshús kiváló fehérjeforrás, és ha olyankor illesztik be ezeket az étrendbe, amikor általában nem fogyasztanak fehérjét, például reggelire és ebédre, hatékony stratégia lehet a testtömeg szabályozásához, a telítettségérzés biztosításához, és az öregedő emberek számára fontos sovány szövettömeg megőrzéséhez.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.