9 tipp az egészséges karácsonyi étkezéshez

Tippjeink segítik, hogy az ünnepek alatt is sikerüljön egészségesen , kiegyensúlyozottan táplálkoznia, anélkül, hogy az új évet fogyókúrával kellene kezdenie.

Az ünnepek alatt felszedett kilók a zsírban és szénhidrátban gazdag ételek fogyasztásának következményei. A jó hír az, hogy mindaddig lelkiismert furdalás nélkül élvezheti ezeket az összejöveteleket, míg mértéket tud tartani.

A karácsonyi ünnepek időszaka többek között a családi és baráti összejövetelek ideje is. Ezzel együtt pedig az az időszak, mikor bárhová is fordulunk, mindenhol kísértésnek vagyunk kitéve.

recept_doboz27

1. Sose menjen éhesen az ünnepi összejövetelekre! Mielőtt elindulna, kapjon be valami könnyű falatot. A proteinekben gazdag ételek, mint a túró, mogyorófélék, vagy csirke segítenek abban, hogy később csak keveset egyen. Ha eleve nagy étkezésre készül, vagy gyakran megy el a büféasztal mellett, az könnyen „túlevéshez” vezethet.

2. Töltse fel magát rostokkal! Olyan előételt válasszon, mely segít abban, hogy meglegyen az ajánlott napi 5-10 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztása.

3. Csak kisebb adagokat fogyasszon. Ez különösen megszívlelendő a svédasztalos vacsorák esetében, mikor az ember hajlamos minél többféle ételt megkóstolni. Azokkal kezdjen, amit mindenképpen meg szeretne kóstolni, és ezekből is csak keveset szedjen a tányérjára!

4. Csak lassan! Gyakran hajlamosak vagyunk gyorsan elfogyasztani az ételt, így nem jut időnk arra, hogy észleljük, jól laktunk. Egyen lassabban, élvezzen minden egyes falatot, így kisebb az esély arra, hogy többet fogyasszon annál, mint amire ténylegesen szüksége van.

pulyka

5. Kerülje a gyorsételeket! Ne engedje meg magának, hogy az ünnepekre és a pihenésre hivatkozva elcsábuljon a gyorséttermek kínálatának. Inkább még az ünnepek előtt fagyassza le a megmaradt ételeket, melyeket gyorsan kiolvaszthat, amikor egy kis pihenésre vágyik az ünnepek alatt.

6. Ajánlja fel, hogy visz alacsony kalóriatartalmú harapnivalót a partira. A vendéglátónak is örömet okoz ezzel, és Ön is biztos lehet benne, hogy legalább egy egészséges fogás lesz a bulin!

7. Legyen reális! Ne akarjon az ünnepek ideje alatt diétázni! A cél legyen a súlymegtartás!

8. Figyeljen oda arra, mit iszik az ünnepek alatt! Az alkoholfogyasztás minimalizálása sok betegségtől óvhatja meg, a koktélokban lévő hatalmas kalóriamennyiségről nem is beszélve. Helyettük fogyasszon inkább ízesített, kalóriamentes vizet, almafröccsöt, vagy zöldséglevet.

9. Testmozgás! Keresse meg a napi testmozgásra a lehetőséget! Sétáljon a gyerekekkel, ha van hó menjenek szánkózni, hógolyózni! A testmozgás nemcsak a fölös kilóktól szabadít meg, hanem jó stresszoldó is!

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Cs.K. fordító, Forrás: Newswise; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.