5 tipp a koleszterinszint gyors csökkentésére

Az emelkedett koleszterin szinthez gyakran kapcsolódik a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás kialakulása, szövődménye az érszűkület, szívinfarktus, szélütés.

Jó hír, hogy a koleszterin szint könnyen befolyásolható életmódbeli tényezőkkel is: mozgással és táplálkozással.

Gyógyszermentes megoldások

A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult. Népegészségügyi jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek támogatása. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és táplálkozással elérhető.

Így természetes úton három hét alatt 40-60%-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata – mutat rá az életmód gyógyító erejére dr. Babai László a Trombózisközpont orvosa. Az alábbi 5 egyszerű tipp követésével a koleszterin szint, azon belül is elsősorban a “rossz” LDL koleszterin szintje, három hét alatt 20 %-kal csökkenthető.

Az öt ajánlás követésének mellékhatása pedig olyan további egészségnyereség, mint a testsúly csökkenése, cukorháztartás normalizálása, vérnyomás csökkentése.

1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterin szintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek. Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek, babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.

Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes mód a reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzlit fogyasztása joghurttal.

reggeli
Az étkezésből lehető legjobban ki
kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban – azonban a jobb minőségű termékeket hidrogénezés nélküli növényi olajokból, pálmazsír vagy kókuszzsír felhasználásával állítják elő. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.2. Kerüld a rossz zsírokat!

Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként  hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.

Zsírok terén fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad, hiszen fontos, elengedhetetlen összetevői szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés.

3. Fehérjét a növényekből!

Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat!

Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel hatására a szervezet raktározásba kezd. A szénhidrátokat zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.

liszt1

Legjobb energiaégetés a mozgás. Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás) kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású. Fontos, hogy az anyagcsere átállítására az inkább hosszabb, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben 60 perc mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.5. Mozogj rendszeresen!

A szakember segíthet!

Az igazán eredményes koleszterinszint csökkentéshez fontos az átfogó megközelítés. Sikereket akkor lehet elérni, ha az 5 tippet együtt használjuk – mutat rá dr. Babai László. Ha az életmódváltás minden igyekezet ellenére sem hoz kellő eredményt, úgy szükséges a magas koleszterinszint okának orvosi kiderítése – ez lehet genetikai örökség, alacsony pajzsmirigy funkció, életmóddal már nem uralható anyagcsere-felborulás, és a célzott gyógyszeres kezelés. Ne feledjük, az egészséges életmódnak ilyen estekben is alapvető gyógyító, a gyógyszeres kezelést kiegészítő, támogató hatása van.

Forrás:


4 hozzászólás

  1. Rozsika

    6.95 az ossz koleszterin nalam. Nem kivanok statinokat szedni. Nem eszek zsirosan es alig eszek. Viszont sokat idegeskedek. Stresszes az eletem. Szeretnem gyogyszer nelkul helyrehozni. Mit tegyek?

  2. Szilvia

    Kedves Rózsika!
    Én is nagyon ellene vagyok a statinok szedésének, korábban rendszeresen szedtem, de kb. 6 éve nem szedem egyáltalán. Én sajnos nagy-étvágyú vagyok, de nem eszem se zsirosan, se túlzottan cukrosan, sőt elég sokat megyek. Legutóbbi koleszterin értékem 8.4 volt, ez igazán aggaszt, úgyhogy vszinü, h. újra kezdem a statingyógyszer szedését, mert igenis nagy a kockázat, mindamellet teljesen tönkremennek az ereim. Kb. 6 éve folyamatosan csöng mindkét fülem. Net-en olvastam, hogy az agyi erek a koleszterintől beszükültek és ez nyomást fejt ki a dobhártyára. AGGASZTÓ, AGGASZTÓ!!!!!!

  3. Sun

    galagonya tea napi 2 bögre, kolesztár tabletta napi 2, enni se túl sokat, se alig nem szabad, a nagyon kevés evéssel nem jutnak be tápanyagok a szervezetbe, gyulladáscsökkentő gyógyfüveket ételeket is kell enni, de ha gyógyszert szed, az maga is emelheti sajnos, meg ha a felmenők között volt ilyen gond, mindenesetre 6 alá kéáne szorítani , margarint , vajat csak 2 hétben 1x használnon, mert egyik sem jó, a szívbarát sem. saját tapasztalat ……………..