10 ok a probiotikumok mellett

Az emberi testen sokmillió mikroorganizmussal osztozunk. A becslések szerint a bél 100 billió baktériumot tartalmaz. A bélflóra hatással lehet az egészségre, ezért érdemes a probiotikumokkal jó barátságban lenni…

Testünk nemcsak a miénk: sok-sok millió mikroorganizmus él benne, melyek számát elképzelni is nehéz. Egészséges felnőtteknél becslések szerint a mikroorganizmus sejtek felülmúlják a humán sejtek számát 10 az egyhez arányban.

Ezen baktériumok, vagyis a bélflóra, számos módon befolyásolhatják az egészséget, kezdve attól, hogy segítenek felvenni az energiát az egészséges ételből odáig, hogy támogatják a test immunrendszerének fejlődését. Őrködnek, hogy a káros baktériumok fertőzései ne támadjanak meg bennünket.

Íme hát az a 10 ok, amiért minden nap érdemes probiotikumokat fogyasztanunk!

1.Megfelelő immunrendszer: az emésztő rendszerben található meg az immunrendszer 80 százaléka. Az egészségtelen bél rossz, patogén baktériumok növekedését támogatja, mely állandóan méreganyagokat juttat a rendszerbe. Így az immunrendszernek keményebben kell dolgoznia, hogy megtartsa az egyensúlyt a jó és a rossz baktériumok között. A Lancet folyóirat 2003-as értékelése szerint a bélben levő nyirokszövet tartalmazza az immunválasz termelésére alkalmas sejteket a legnagyobb mennyiségben.

2.Betegség megelőzés: a probiotikumokról már bebizonyosodott, hogy segítenek a fekélyek, a hasmenés, az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, a gyulladásos bélbetegség és egyéb bél gyulladások esetén, melyek a probiotikumok kielégítő mennyiségének hiányából származnak.  A probiotikumok rendszeres használata javítja ezen felül a vérnyomást, vagyis közvetlen hatással van a szív egészségére. Alkalmazásuk gyermekeknél az allergia ellen is hat.

3.A probiotikumok fogyasztása csökkentheti az ösztrogén dominanciát: egy normál vastagbél lehetővé teszi a felesleges ösztrogén számára, hogy az ürüléken át távozzon a testből. Ám ha a fekália a bélben marad hosszú időre – és ez a székrekedéssel megtörténik -, a felesleges ösztrogént a szervezet visszaszívhatja és ismét a keringésbe kerülhet. Ha növeljük a probiotikumok fogyasztását, azzal segítünk a baktériumok ideális egyensúlyát fenntartani, mely az emésztési folyamatot is stimulálja és segíti a béltevékenység rendszerességét.

egészséges nő, probiotikum

4.A candida elszaporodása: amikor a jó és rossz baktériumok közötti kényes egyensúly borul, nő a gombás fertőzések, így a Candida esélye is.

5.Vastag- és végbélrák: tudósok felfedezték, hogy ha „jó” bélbaktériumot adnak a pácienseknek, az segít megelőzni vagy lassítani a rák előrehaladását.

6.Egészségtelen táplálkozás: az olyan étrend, melyre a feldolgozott ételek fogyasztása és az alacsony rosttartalom jellemző, lehetővé teszi a patogéniás (kórokozó) baktériumok túltengését a jó baktériumokkal szemben, ennek eredménye pedig az, hogy a vastagbél működése és tranzit ideje is lassul.

7. Genetikailag módosított élőlények (GMO-k) és antibiotikumok: a nem ökológiai gazdálkodásból származó húsban és tejtermékben levő GMO-k és antibiotikumok pusztíthatják a jó, probiotikus baktériumokat. Ezért is fontos probiotikumokkal gazdagítanunk étrendünket.

8.Egészséges bőr: a bőrre a probiotikumok előnyösek. Kutatások szerint négy olyan bőrbetegség is van, amelyen a jó baktériumok segíthetnek. Ezek a pattanások, az ekcéma, rosacea és az öregedő bőr. Ha a bélben nő a jó baktériumok száma, az hidratálja is az idősödő bőrt, csökkenti a nap káros hatását és javítja a megjelenést, így kevésbé látszanak a ráncok. Olykor a probiotikumok által termelt anyagoknak antimikrobiális tulajdonságaik vannak, vagyis képesek lyukakat létrehozni a rossz baktériumokban és elpusztítani őket.

9.Egészséges testsúly: a bélflóra egyensúlya hatással van a súlyra. Egy tanulmány szerit az elhízott emberek bélflórája kevésbé sokszínű, mint a soványaké. Más tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a jó, Firmicutes nevű bélbaktériumok mennyiségében történő növekedés, valamint a rossz, Bacteroidetes-nek nevezett bélbaktériumok számának csökkenése összefüggésben áll az elhízással.

egészségpénztári előnyök, egészség, bélflóra, probiotikum

10.Az agy egészsége: állatkísérletek azt sugallják, hogy a bélbaktériumok zavara hatással van az agyra, és ezzel együtt a viselkedésre. Az egerek, amelyeknek antibiotikumokat adtak, olyan agyi kémiai változásokat mutattak, melyek a depresszióhoz köthetők. Ugyancsak állatkísérletek mutatnak rá arra, hogy az egészséges bélflóra a stresszhormonok, vagyis a kortizol szintjét is befolyásolhatja.

A krónikus stressz, az egészségtelen táplálkozás, a szennyezett étel és víz és még számos egyéb tényező megváltoztathatja a jó és rossz mikroorganizmusok kényes egyensúlyát.

Ezért a probiotikumok fogyasztása ideális kiegészítés a szervezet számára – ugyanakkor vannak emberek, akiknek nem fog tökéletes eredményt hozni, mivel már károsodott az emésztőrendszerük, a fenti okok miatt…

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: Napidoktor.hu