„Fontos vagy, kérlek vigyázz magadra” – Mellünk egészsége

Több mint 200 védőnő részvételével indult el az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány és az AVON együttműködésével létrejött Mellünk Egészségéért Védőnői Program.

A kezdeményezés célja, hogy a mellrákra való figyelemfelhívás mellett, a védőnőkön keresztül megtanítsa a fiatal korosztálynak a helyes emlő önvizsgálatot, továbbá ismertesse a kevésbé ismert terhességi emlőrák veszélyeit is.

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program a fiatal lányokat és nőket célozza meg, akiknek még korukból adódóan nem kötelező az éves szűrővizsgálat, így az ő esetükben kiemelten fontos az emlő önvizsgálat havi elvégzése. Ahhoz, hogy az emlő önvizsgálatot helyesen el tudják végezni, első körben meg kell, hogy ismerjék a saját testüket, amit már érdemes fiatal korban elkezdeni. A védőnők kiemelt szerepet játszanak ebben, illetve az egészségmegőrzésben és egészséggondozásban is. Elhivatott munkájuk során folyamatosan kapcsolatban vannak serdülő lányokkal és kismamákkal, akikben tudatosítani tudják, hogy felelősek saját magukért és az egészségükért.

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program első továbbképzését május 31-én tartották meg Budapesten. Az esemény nagyon nagy érdeklődésre tett szert, mivel pillanatok alatt beteltek a helyek és több mint 200 védőnő vett részt a konferencián.  „A VÉDŐNŐ SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN” elnevezésű ingyenes továbbképzésen, a résztvevők átfogó képet kaptak az emlőrákról, többek között olyan előadásokat hallhattak, mint: a hazai körkép és genetika az emlőrák kezelésében, fiatalok és az emlőrák, emlőrák szűrésének lehetőségei, önvizsgálat fontossága, és a terhességi emlőrák veszélyei.

A védőnők érdeklődően hallgatták végig az előadásokat, majd tették fel a témával kapcsolatos kéréseiket az előadóknak. Küldetésüknek tekintik, hogy minél több fiatalt fel tudjanak világosítani a mellrák veszélyeiről, és át tudják adni számukra a helyes önvizsgálat módját.

„A Mellünk Egészségéért Védőnői Program során azt szeretnénk elérni, hogy minden középiskolás lány előbb-utóbb részt vehessen az emlőrákhoz kapcsolódó egészségügyi órán, ahol elsajátíthatja az ezzel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Idén még három továbbképzésünk lesz három nagyvárosban – Zalaegerszegen, Debrecenben és Budapesten – amire várjuk a védőnők jelentkezését. Munkánk során az AVON támogatásának köszönhetően, igyekszünk a programhoz csatlakozó védőnőknek minden segítséget megadni ahhoz, hogy megfelelő módon át tudják adni tudásukat a fiatal lányoknak” – nyilatkozta a program kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index