Fontos a szülőnek, hogy a gyereke jól bánjon a pénzzel

Gyermekeink pénzügyi tudatosságra történő nevelése nemcsak szülőként fontos, de egy ország nemzetgazdasági érdeke is egyben. Az Intrum Justitia kutatása szerint a magyar anyák kiemelten fontosnak tartják, hogy a gyermekek tervezetten gyarapítsák pénzügyi ismereteiket. A felmérésből kiderült, hogy az édesanyák otthon is nagy hangsúlyt fektetnek a pénzzel való helyes bánásmód átadására, 10-ből 9-en maguk is tanítják erre gyermekeiket.

Az Intrum Justitia – Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja – évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A kutatásban 21 országból 21 317 európai – köztük 1005 magyar – állampolgár vett részt. A 2016 végén készített reprezentatív felmérés részletesen vizsgálta a magyar családok pénzügyi tudatosságát.

A válaszadó nők több mint fele – azon belül is nagyobb arányban a rendszerváltás előtti időszak volt diákjai – látják úgy, hogy hasznukra vált volna, ha a pénzügyi alapismereteket már az iskolapadban el tudják sajátítani. A felmerésben szereplő anyukák több mint háromnegyede támogatja és kifejezetten előremozdító lépésnek tartja, hogy az utóbbi években egyre több pénzügyi ismeretet sajátítanak el a gyerekek a közoktatás keretein belül.

Tíz megkérdezett anyukából 9 nem alapoz kizárólag az iskolákban átadott tudásra és a kerettantervben foglaltakra, hanem otthon is szívügyeként kezeli gyermeke pénzügyi ismereteinek gazdagítását. Az oktatásnak köszönhetően optimistán látják az édesanyák a jövőt. Csak minden 10. megkérdezett anyuka gondolja csak úgy, hogy gyermeke rosszabb anyagi helyzetbe süllyed felnőtt korára, mint amiben jelenleg ő maga él.

Minden szülő életében a legfontosabb pillanat, amikor gyermeke végleg elhagyja a szülő házat. A megkérdezett anyukák közel fele tart attól, hogy gyermeke anyagilag nehézségekbe ütközik majd akkor, amikor eljön az ideje az első önálló ingatlan megvásárlásának. Ha el is tudnak költözni a gyermekek a szülői háztól, a megkérdezett anyukák elsöprő többsége – közel 90%-a – vélekedik úgy, hogy szükséges lesz gyermekét a továbbiakban is támogatnia anyagilag. Így talán nem is meglepő, hogy a megkérdezett anyukák havi megtakarításainak közel egyötöde a gyermekek későbbi megsegítésére irányul.

Az Intrum Justitia kiemelten fontosnak tartja a gyermekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését és folyamatosan keresi azon lehetőségeket, amikor részt vehet a diákok ez irányú ismereteinek bővítésében, illetve abban, hogy segítsen az elméleti tudást a gyakorlatban is könnyen alkalmazhatóvá tenni.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index