Fontos a mammográfiás vizsgálat 45 éves kor felett

Október minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe.

Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot.

A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. Ebben nagy szerepe van a szűréseknek és a folyamatos önvizsgálatnak.

Immár hetedik éve kerül megrendezésre a Pink Month elnevezésű akció, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a rákos megbetegedésekre, valamint a szűrés fontosságára. A szervezők az akció keretein belül adományt is gyűjtenek a Magyar Rákellenes Ligának. Az akcióhoz csatlakozott magyarországi élsportklubok, valamint a szurkolók is hozzájárultak, ahhoz hogy ez az összeg évről évre összejöjjön – mondta el Fizel Zoltán a Pink Month szervezője, a steelers.hu szerkesztője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

mellek

Kiemelte: a Magyar Rákellenes Liga az akicóból befolyó pénzből évek óta felvilágosító rendezvényeket és figyelemfelhívó sétákat is szervez, illetve vizsgálat-tanító eszközöket is vásárolnak, és diagnosztikai eszközöket támogatnak belőle.

Önvizsgálat, mammográfia

Nehéz ma egy társadalmat arra terelni, hogy saját egészségét a legfontosabbak között tartsa számon.

Az ilyen jellegű kampányok ugyanakkor az embereket ebbe az irányba terelik, ám az egészségügy felelőssége, a szervezés, a megelőző vizsgálatok megerősítése és megszervezése legalább olyan fontos – húzta alá a műsorban Dr Siklós Pál szülész-nőgyógyász, a Róbert Kórház orvosigazgatója. Úgy vélte, elsősorban a mammográfiát kellene igénybe venniük a nőknek.

Az önvizsgálat és az orvos által végzett vizsgálat ugyanis sem helyettesíti a 45 éves kortól 2 évente javasolt mammográfia szükségességét és fontosságát – húzta alá.

mellek

Felhívta a figyelmet, minden országban különbözőek a protokollok, van, ahol csupán 50 évesen kezdik a mammográfiai szűrést. Egyedi esetekben ugyanakkor akár már 40 évesen mammográfiát javasolnak, például akkor, ha a családban előfordult emlődaganat, vagy egyéb betegsége lehet a páciensnek.

40 alatt szűrésszerűen nem javasolnak vizsgálatot, ugyanakkor szóba kerülhet az ultrahangvizsgálat, mely felvilágosítást ad az emlő állományáról – magyarázta a szakember. Az orvosigazgató hozzáfűzte: fontos különbséget tenni diagnosztika és szűrés között.  Ha valaki talál valamit a testén, ekkor diagnosztikailag vizsgálják meg. Szűrésről akkor beszélünk, ha panaszmentes nők vizsgálatát végzik el – húzta alá.

Nehéz felismerni a korai daganatot

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója a műsorban arról beszélt, hogy a különböző képalkotó vizsgálatoknak más és más az érzékenységük. Fiatalkorban a mellek feszesek, mert dús a mirigyállomány, ám éppen ezért a korai elváltozást nehéz felismerni. Így a korai, nem tapintható daganatot képalkotó vizsgálatok vesznek észre – húzta alá, kiemelve, hogy egy 1-másfél centis daganatot ugyanakkor már kitapintással észre lehet venni.

Kiemelte azt is, hogy a korai és kisebb méretű daganatok jó prognózisúak és nagy részük gyógyítható, azonban mégsem 100 százalékos a gyógyulás esélye,  hiszen kisméretű daganat esetében is létezik agresszív biológiai viselkedés – magyarázta Dr. Dank Magdolna.

Az igazgató hozzátette azt is: a helytelen életmód, az elhízás felelős lehet a daganatos megbetegedésekért. Az is tény, hogy azok a nők, akik nem szültek és nem voltak terhesek életükben, veszélyeztetettebbek, mint azok, akik korábban már szültek – fogalmazott Dr. Dank Magdolna.

Forrás: Hirado