Folytatódik a hideg idő, több helyen széllel, havazással

Éjjel délkelet felől mind nagyobb területen kiderül az ég, de addig is az északi országrészben és a Dunántúlon a vastagabb felhőzetből még előfordulhat gyenge havazás, hószállingózás.

Reggelre a legtovább felhős Nyugat-Dunántúlon is lecsökken a felhőzet, és kora délutánig országszerte gyengén felhős, napos, száraz időre számíthatunk. A nap második felétől dél, délkelet felől viszont ismét egyre több felhő érkezik, és az esti óráktól a déli megyékben már hószállingózás, gyenge havazás is lehet. A keleti, délkeleti szél napközben helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet általában -13 és -20 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúl reggelig felhős tájain néhány fokkal mérsékeltebb lehet a lehűlés, vastagabb hóval borított, tartósan derült vidékeken ugyanakkor -23, -25 fokra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -9 fok között alakul.

Légköri front nem éri el térségünket, de egy hideg légörvény lesz a Kárpát-medence felett. Hidegfront jellegű hatással számolhatnak a különösen érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. A szokásosnál erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok. Ha szabadba megyünk, a fagyos időben öltözzünk fel alaposan, rétegesen! Érdemes meleg teát is magunkkal vinni.

téli idő

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Eleinte változóan, majd többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, szombaton csökken nagyobb területen a felhőzet. Kezdetben helyenként lehet kisebb havazás, hózápor, majd több helyen valószínű csapadék; havazás, de főként nyugaton és délen átmenetileg eső, ónos eső, havas eső is várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) pénteken az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8, -20 fokról -4, -10 fok közé emelkedik, a péntek hajnal néhol délen, délnyugaton enyhébb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben -2, -7, az időszak végén -1, +3 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 8. -11,5 °C -10,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 14,4 °C (1998) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,6 °C (2017)

Forrás: met.hu