Folytatódik a meleghullám

Túlnyomóan napos idő várható, a Dunától keletre kevés, a Dunántúlon viszont helyenként több gomoly- és fátyolfelhővel az égen. Délután a Nyugat-Dunántúlon néhol zápor, zivatar kialakulhat.

A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre lehet számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 16 és 23 fok között alakul, az Északi-középhegységben az alacsonyabb, a magasabban fekvő helyeken és a nagyobb városokban a magasabb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között valószínű.

Időjárási front nem éri el a Kárpát-medencét, de igen meleg levegő áramlik térségünk fölé. Országszerte kánikula várható. A nagy hőségben a szokásosnál több folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet, teát, zöldség- és gyümölcsleveket! Sok helyütt erős lesz az ultraibolya sugárzás. Védjük bőrünket a káros napsugaraktól! Hordjunk szalmakalapot, napszemüveget! Aki teheti a déli órákban húzódjon árnyékba.

meleg2

Pollenjelentés
Az átvonuló hidegfrontot kísérő esők hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte lecsökkent, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét emelkedni fog és szerdától újra többfelé elérheti a magas szintet – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén. A csalánfélék pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony, bár esetenként közepes is lehet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.