A fülakupunktúra

Már az egyiptomiak is egyes fájdalmaikat a fülük bizonyos pontjainak ingerlésével enyhítették.

Európában a népi gyógyászatban az 1700-as évektől több betegséget gyógyítottak a fül bizonyos pontjainak kiégetésével. 1637-ben egy portugál orvos, Zactus Lusitanus már leírta a fülégetés használatát bizonyos fájdalmak kezelésére. Japánban, Perzsiában a XVII-XIX. században ischialgia gyógyítására használták a fülkagyló egyes pontjainak kiégetését. Hieronymus Bosch festményei között is láthatunk hatalmas füleket ábrázoló alkotásokat.

1830

Figyelemre méltó, hogy a lándzsával átszúrt fülek, a fülakupunktúrában ma is használatos zónákat jelölnek. A mai napig fennmaradt az a kalózoktól, tengerészektől származó hagyomány, hogy leginkább fülbevalót, a fülcimpa közepét átlyukasztva szokták hordani.

 

1900-as évek elején Lyon külvárosában eredményesen működött a fül bizonyos területeinek kiégetésével egy Madame Barrier nevű javasasszony. Az Ő eredményei indították Paul Nogier francia neurológust a fülakupunktúra tudományos vizsgálatára. 1956-ban jelentek meg az első publikációi Németországban.

 

Ha egy kifejlett embriót rajzolunk a külső fülre fejjel lefelé állítva, akkor kapunk egy térképet, ahol a testünk minden része reprezentálódik. Ha a test bizonyos zónája elvesztette a maga élettani egyensúlyát, akkor aktív, érzékeny, fájdalmas lesz a fülkagylóban a megfelelő projekciós pont.

 

Terápia: Maga a terápia abból áll, hogy a fájdalmas pontokat mechanikusan stimuláljuk. Reflexmechanizmuson azt értjük, hogy a központi pont ingerlése által a periféria zavara megváltozik. Tehát a fül egyben egy olyan  műszerszekrénynek tekinthető, amit meg lehet figyelni, és egy olyan vezérlőasztal, melyen át  befolyásolni lehet a betegségeket.

 

1829

Alapfogalmak a fülakupunktúrában:

– Aurikuloterápia:  a fülkagylón történő beavatkozás terápiás céllal
– Aurikulodiagnosztika: a fülkagyló bizonyos pontjainak, zónáinak elváltozásaiból  
következtethetünk egyes szervek, testrészek, megbetegedéseire, zavarai
– Aurikulomedicina:  fülkagylóorvoslás

 

Az akupunktúrás pontok a bőrfelületen meghatározott hellyel rendelkező, 0,5-2mm átmérőjű kis területek. Alakjuk amorf, amőbaszerű, nagyságuk változhat az aktivitásnak megfelelően, és gazdagabb ér- és ideghálózattal rendelkeznek, (Meissner testek, Kraus féle végbunkók, stb) mint a környezetük. Zömmel a meridiánokon helyezkednek el.

 

A fülakupunktúra javallatai: ragályos betegségek, az emésztőrendszer betegségei, légzőszervi betegségek, szív és keringési rendellenességek, vérképzőszervek zavarai, urogenitális rendellenességek, szekréció rendellenességei, mozgásszervrendszer zavarai, neurológiai és pszichiátriai betegségek, sebészeti rendellenességek, nőgyógyászati megbetegedések, szembetegségek, nyak, orr és fül betegségei, bőrbetegségek, egyéb zavarok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.