Fogyókúra szakértők és álszakértők – 2.rész

Manapság nagyon divatosak a különféle alakformáló kezelések, sokan akár első választásként ezekkel a módszerekkel szeretnének fogyni. Sajnos azonban az is gyakori, hogy nem azt kapjuk, amit szerettünk volna, mert vagy nem a problémánk megoldására alkalmas kezelés mellett döntöttünk, a gép nem volt megfelelő, vagy nem jó szakembert választottunk.

Mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni az alakformáló kezelések buktatóit?

Az elmúlt hetekben például rendőrségi vizsgálat indult kuruzslás gyanúja miatt egy hölgy ellen, aki megfelelő képzettség és engedély nélkül orvosi (tűs) mezoterápiás “zsírégető”  kezeléseket végzett ismeretlen eredetű hatóanyag ampullák beadásával.  Hogyan szűrjük ki, hogy az adott kezelést végző szakember rendelkezik-e az előírt végzettséggel? Ezekre a kérdésekre Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, a Magyar Elektrolipolízis és Lipoterápiás társaság elnöke válaszol.
dieta1

“Sajnos az alakformálás területén Magyarországon kaotikus állapotok uralkodnak. A  nagy kereslet miatt nem véletlen, hogy sok szolgáltató végez olyan alakformáló kezelést, amelyre végzettsége alapján nem jogosult. A törvény szerint azonban ‘aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, kuruzslás vétsége miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.’

Az is nagy probléma, hogy utóbbi időszakban több olyan távol-keleti  gép jelent meg a hazai piacon, amelyek  professzionális alakformáló rendszerek utánzatai,  technológiai színvonalban és hatékonyságban azonban jelentősen elmaradnak az eredeti gépektől. Az utánzatokat akár webshopokban is bárki beszerezheti, a  vásárláskor nem történik meg a kezelési módszer szakszerű betanítása, ezért nagy esély van mellékhatások kialakulására. Nagy kockázatot vállal  az a fogyni vágyó, akit ezekkel az utánzatokkal kezelnek” –  hívja fel a figyelmet Dr. Gajdács Ágnes.

Az alakformálás nem fogyókúra!

“Gyakori probléma az is, hogy jelentős súlyfelesleggel rendelkező emberek fogyási céllal döntenek az alakformáló kezelés mellett. Az alakformáló kezelés önmagában normális testtömeg indexű (BMI) és testösszetételű, vagy minimális túlsúllyal  (maximum BMI 27 kg/m2-ig)  rendelkező, egészséges felnőttek esetén,  helyi zsírfelesleg megléte, az adott kezelésre vonatkozó módszertanban meghatározott zsírréteg vastagság és egyszerű zsírszöveti diagnózis  mellett  az aránytalan testforma korrekciója, a problémás helyi zsírpárnák méretének csökkentése, a bőr feszesítése, az izmok helyi formálása, vagy az egyszerű narancsbőr mérséklése céljából indokolt, ezt meghaladó súlytöbblet, bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, inzulinrezisztencia) fennállásakor, illetve a kezelendő területen bizonyos zsírréteg vastagság felett, vagy egyes zsírszöveti diagnózis esetén viszont a probléma megoldására szakmai kompetenciával rendelkező szakorvos bevonására is szükség van a személyre szabott fogyási program kialakításához az alakformáló kezelés mellett.
fogyókúra, diéta, fogyás
Szakértő vagy álszakértő?

“A kérdés eldöntéséhez először mindig tisztázni kell a kiválasztott alakformáló kezelés kategóriáját, melyet a Magyar Elektrolipolízis és Lipoterápiás Társaság (MELT) a következőképpen határozott meg.

Fő kategóriák:

1. Műtéti alakformálás/alakkorrekció (zsírleszívás, hasplasztika stb.), plasztikai sebész szakorvos végzi.

2. Nem műtéti alakformálás, ezen belül a következő alkategóriák

a) Kozmetikai jellegű nem műtéti alakformáló kezelések (különféle masszázsok, kontúrfáslizás, passzív izomstimulációs alakformálás, rádiófrekvenciás bőrfeszesítés, kavitációs ultrahang kezelés, kozmetikai(lapelektródás) elektrolipolízis kezelés, tű nélküli mezoterápia, kozmetikai dermaroller kezelés stb.), masszőr, vagy kozmetikus végzi.

b) Orvosi nem műtéti alakformáló kezelések (pl. orvosi (tűs) mezoterápia, orvosi (tűelektródás) elektrolipolízis stb.), végzésükhöz orvosi diploma szükséges. Az orvosi mezoterápiás kezelést injekció beadására jogosult egészségügyi végzettségű személy is végezheti, de csak az orvos által előírt anyagokat adhatja be, és a rendelőben orvosnak is kell tartózkodnia az esetleges szövődmények elhárítása céljából.

A nem műtéti alakformáló kezeléseken belül élesen el kell különíteni az orvosi és kozmetikai jellegű kezeléseket, mert itt van a legtöbb illegális kompetencia-határ átlépés. A kozmetikai jellegű nem műtéti alakformáló kezelések a felhám és irha rétegeket érintik. Masszőr egyáltalán nem végezhet tűs kezeléseket, a kozmetikus is csak az irha legfelsőbb rétegébe szúrhat tűvel (maximális szúrási mélység 0,2-0,5 mm) és azt is csak akkor, ha elsajátította a sterilitás, a vérzéscsillapítás, és az adott tűszúrás (pl. dermaroller) módszertanát. A magyar jogszabályok szerint ugyanis élő emberbe injekciót csakis orvosi indikáció alapján lehet beadni, és maga az injekció beadása is egészségügyi végzettséghez kötött.
tulsuly

A Gyógymasszőr  OKJ-s képzés 10-18 hónapos, átlagosan 1100 óra alatt alapos elméleti és gyakorlati tudást ad, melynek birtokában a gyógymasszőr a szakorvos utasítására gyógymasszázst, nyirokmasszázst, szegment-, kötőszöveti-, perioszteális masszázst, reflexzóna masszázst, frissítő masszázst, különleges masszázsfajtákat (pl. hammam, cellulit), balneo– és hidroterápiás kezeléseket végez.)

A Diplomás nyirokterapeuta felsőfokú, 2 féléves, pl. gyógytornász alapdiplomára építhető képzés megalapozott tudást ad  a nyirokkeringési zavarok, betegségek komplex kezelésére.

A Komplex ödéma terápia, illetve az Emelt szintű nyirokmasszázs nem OKJ-s 60- 100 órás gyógymasszőr, gyógytornász, orvos végzettségre építhető továbbképzések alapos tudást adnak a nyirokkeringési zavarok összetett kezelésével kapcsolatban.

Vannak olyan oklevelet adó masszőr képzések, melyek alapfokú tudást adnak. Ezek közül a Fizikai közérzetet javító frissítő/svéd masszőr 50 órás nem OKJ-s, iskolai végzettséghez nem kötött képzés, ami egészséges embereken segít a jó közérzet megteremtésében, csökkenti a lábduzzadást, a végtag-, derékfájdalmakat, nem jogosít fel alakformáló kezelés végzésére.

Már alakformáló képzésnek tűnhetnek a következő tanfolyamok: 

Nyirokmasszázs alapfokú (nem OKJ-s) 40-50 órás tanfolyam iskolai végzettséghez nem kötött, egészséges embereken alkalmazható nyirokmasszázs kezelés alapjait oktatja alapfokon, inkább otthoni használatra. Ha Cellulit, vagy mélyfogyasztó, vagy méregtelenítő, vagy zsírtörő masszázs változatos elnevezésű tanfolyamok egyikének elvégzését igazoló oklevéllel találkozunk, akkor 15-20 órás, iskolai végzettséghez nem kötött nem OKJ-s képzésre gondoljunk, ami a cellulit kezelés alapjait oktatja alapszinten. Abszurd, de a tanfolyami kínálatban van olyan Cellulit tanfolyam is, ami távoktatási formában is elvégezhető! A Testtekercselő tanfolyam szintén iskolai végzettséghez nem kötött, nem OKJ-s képzés, amelyen 5 óra alatt oktatják a testtekercselés kivitelezését.

Ha tehát alakformáló masszázst szeretnénk igénybe venni, ne adjuk gyógymasszőr végzettségű szakembernél alább, még előnyösebb, ha a gyógymasszőr különféle ráépített tanfolyamok elvégzése során még inkább elmélyítette a tudását” – tanácsolja dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos.
Kozmetikai jellegű alakformáló kezeléseket leggyakrabban kozmetikus végzettséggel rendelkezők végeznek.  Azt hinnénk, hogy itt egyértelmű a helyzet a végzettséget illetően, de ez nincs így. Az alakformáló kezelések elvégzésére jogosító, kozmetikusok számára ráépített 170 órás Speciális testkezelő  OKJ tanfolyam 2013-ban megszűnt. A képzés egyébként a kozmetikai jellegű kezelésekre fókuszált (pl. aromaterápiás tekercselés, gépi és kézi nyirok-, és cellulit masszázsok, talpmasszázs, kötőszöveti masszázs, differenciált cellulit kezelés, parafangó kezelés, bőrfeszesítés, wellness kezelések, lávaköves-, féldrágaköves masszázsok, mágnesterápiás kezelés, kozmetikai izomstimuláció, kozmetikai ultrahang, tű nélküli mezoterápia kezelések stb.), és ez megadta az irányvonalat arra vonatkozóan, hogy a kozmetikus milyen jellegű kezelések végzésében gondolkodhat.

A kozmetikus képzés néhány évig megosztott volt, az alapszintet a Gyakorló kozmetikus OKJ végzettség jelentette, ami alakformáló testkezelés végzésére nem jogosít fel. Erre a képzésre épült rá a Kozmetikus OKJ-s képzés. Jelenleg érettségi után iskolarendszerben 2 év alatt, OKJ-s képzésben 1200-1400 óra között szerezhető meg a kozmetikus képesítés.  A kozmetikus az egészséges arc és test ápolásával, állapotának javításával foglalkozik manuálisan és elektrokozmetikai készülékekkel, speciális testkezeléseket végez pl.  kézi teljes testmasszázs, test-tekercselés, vákuum, interferencia/vagy ingeráramú, SPA, lifting kezelés.

Milyen tanfolyami végzettségekkel találkozhatunk még alakformáló szalonokban?

A Testkozmetikus tanfolyam nem OKJ-s, manikűrösök, műkörmösok, fodrászok számára  ad “alapos” tudást 5 óra képzési időtartamban az alábbiak végzésére: svédmasszázs testen, SPA kezelések, kozmetikai masszázs testen, testtekercselés.


A Mesopen és Dermaroller tanfolyam 6 órás, nem OKJ-s képzés, melynek  során  a kozmetikai kollagén indukciós terápia végzésének, az alap hatóanyagok ismeretének oktatása történik.  A Mezoterápiás hatóanyag ismeret és speciális kezelési technikák tanfolyam 6 órás,  nem OKJ-s képzés, melynek során  a kezelésekhez használt anyagok részletes ismertetése történik meg. Ez a két tanfolyami igazolás csak a tű nélküli mezoterápia, ill.  0,2-0,5 mm maximális szúrási mélységre alkalmas eszközzel végzett kozmetikai mezoterápia végzéséhez ad támpontot.

Többnyire kezelőgép vásárlásához köthetőek azok a  3-5 órás tanfolyamok, amelyek az adott kezelőgép használatának gyors betanítására hivatottak (pl. Kriolipolízis tanfolyam, Ultrahangos kavitációs tanfolyam stb.)

Mire figyeljünk?

“Mindezek alapján felvetődik a kérdés: hogyan lehet felszámolni a káoszt az alakformáló kezelések területén? A sokféle tanfolyami végzettséget a laikusoknak nehéz áttekinteni, ebben kíván segíteni ez a cikk.

Fontos, hogy mindenki, aki alakformáló kezelést szeretne igénybe venni, kérje el a szolgáltatást végző személy végzettségét igazoló dokumentumokat, és tájékozódjon arról, hogy az adott végzettség hány óra képzés után, alapképzésként (milyen iskolai végzettség szükséges a tanfolyamra jelentkezéshez), vagy ráépített képzésként szerezhető meg. Sajnos gyakran a szolgáltatók sincsenek tudatában pl. a kezelések ellenjavallataival, szövődményeivel, nem tudnak szakszerű tanácsot adni a hozzájuk fordulóknak, és olyan feladatot is elvállalnak, ami orvos kompetenciája lenne, ez pedig nagyon veszélyes.

Nem meglepő, hogy egy több száz vagy ezer órás komplex képzés megbízhatóbb tudást ad, mint egy mindenféle előképzettség nélkül néhány óra alatt elvégezhető testkezelő  tanfolyam. Ha nem megfelelő tudású szolgáltatót választunk, ne csodálkozzunk, ha nem jön létre a kívánt eredmény, vagy akár súlyos mellékhatások alakulnak ki.

Diet.

A MELT szerint fontos lenne, hogy a fogyókúra és alakformáló iparágban kialakuljon egy olyan több szintű képzési és ellenőrzési rendszer, és olyan protokollok szülessenek meg, amelyek a szakembereknek és a fogyókúrázóknak egyaránt egységes igazodási pontot és biztonságot nyújtanak.

Fontos a fogyni vágyó laikusok hiteles tájékoztatása a témában, illetve a fogyókúrával, alakformálással foglalkozók szakmai képzése pl. a kompetenciák megismerése, a kompetenciahatárok átlépésének elkerülése céljából” – vázolja fel a teendőket Dr. Gajdács Ágnes obezitlógus szakorvos, testsúlygyógyász, a MediFat igazgatója, a MELT elnöke.

Forrás: MediFat, purecom

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.