Fogyással a vérnyomás csökkentése is lehetséges?

A magas vérnyomás csökkentése olyan súlyos következményektől is megóvhat, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus főorvosa a testsúly és a kezelés összefüggéseiről beszélt. 

A vérnyomás csökkentése a BMI-től is függ

Nemrégiben a State University of New York’s Downstate Medical Center tanulmányából derült ki, hogy a magas vérnyomás csökkentése akkor a leghatékonyabb, ha a szakemberek figyelembe veszik a páciens testtömeg-indexét (BMI). A kutatók általánosságban azt állapították meg, hogy az elhízott betegek legjobban a vizelethajtó gyógyszerekre reagáltak, amelyek azonban a normál testalkatúaknál nem használatosak, a magasabb szív- és érrendszert érintő kockázatok miatt.
Ugyanakkor a kalciumcsatorna blokkolók beválhatnak vékonyabb és elhízott személyeknél is. (Az ilyen gyógyszerek részben meggátolják a kalcium belépését a szívizomba, ezért a szív nem húzódik össze olyan nagy erővel, és emiatt csökken a terhelése.) A szakértők szerint ezek a megállapítások nagy segítséget jelenthetnek a leghatékonyabb kezelések megválasztásában.

Fotó: 123rf.com

Kinél mi válhat be?

A szakemberek két gyógyszerkombináció hatásait hasonlították össze, amelyeket gyakran alkalmaznak olyan betegeknél, akiknél magas a szívbetegségek kockázata.
Az első csoportnál ACE-gátlókat vizelethajtó hidroklorotiaziddal kombináltak, a második csoportnál pedig kalciumcsatorna blokkolókkal. Összesen 11.482 beteget vizsgáltak, akiket 3 BMI kategóriába soroltak: normál súlyú, túlsúlyos és elhízott. Az elemzésnél a következő megállapításokra jutottak:

  • A vizelethajtós kombinációnál a normál BMI-vel rendelkező személyeknek 68 százalékkal több szív- és érrendszeri esemény következett be, mint a túlsúlyos betegeknél.
  • A kalciumcsatorna blokkolókat használó kombináció eredményei egyformán hatékonyak voltak mindhárom BMI csoportban, viszont 43 százalékkal kevesebb szívet érintő esemény érintette a normál súlyú betegeket, és 24 százalékkal alacsonyabb volt ez az arány a túlsúlyosoknál is. Az elhízott pácienseknél egyformán hatékonynak bizonyult mindkét kezelés.
    A szakemberek szerint tehát a vékonyabb alkatú betegeknél bekövetkező szív- és érrendszeri történések kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomás ellen alkalmazott kezelések típusával.

 

A gyógyszer és az életmód együttesen hat

A magas vérnyomás csökkentése feltétlenül cél kell, hogy legyen a komoly szövődmények elkerülése végett. Mindazonáltal a betegeknek ajánlatos lenne a gyógyszereken kívül az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is elfogadnia és betartania. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások és napi tapasztalataim is bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizika aktivitás fokozása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez.

Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. beválhat a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. Ez az étrend mérsékli a telített zsírok, a vörös hús és a cukrozott ételek-italok fogyasztását. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli.

Forrás: Oxygen Medical