Fogamzásgátlás – 6+1 hiba

Lássunk néhány hibát, amit elkövethetsz a védekezéssel kapcsolatban. Vigyázz, a fogamzásgátlás a legfontosabb!

1. Elhiszed, hogy a partnered vigyázni fog? Ne tedd!

Sok nő beleesik abba a hibába, hogy elhiszi partnerének, hogy megszakításos módszer esetében vigyáz, azaz még ejakuláció előtt kiveszi a péniszét a hüvelyből. Ne hidd el! A férfi ugyan érzi, hogy mikor jön az ejakulációja, de az izgalmi előváladék távozására nem tud vigyázni, pedig abban is vannak spermiumok. Ez a módszer nem biztonságos a nem kívánt terhességgel szemben.

ovszer40

2. Ami a barátnődnek bevált, nem biztos, hogy neked is beválik, és ez fordítva is igaz!

A fogamzásgátlási módszerek igen sokfélék. A tabletták között található ösztrogén domináns, gesztagén domináns, egyfázisú, kétfázisú, háromfázisú, négyfázisú, stb., amelyek közül sokszor csak próbálgatás útján lehet kiválasztani a megfelelőt: mindenkinek más válik be, és nem mindig lehet előre tudni, melyik lesz az. Ha egy fogamzásgátló tabletta bevált valakinek, közel sem biztos, hogy másnak is ideális, és fordítva. A hüvelygűrű esetében is előfordul, hogy valaki kellemetlennek találja a felhelyezést, érezni véli a jelenlétét, mások számára pedig egy nagyon kényelmes észrevétlen módszert jelent. A hormonális méhen belüli fogamzásgátlókhoz is különféleképpen viszonyulnak a nők: van, aki tart attól, hogy esetleg elmaradhat a menstruációja, míg mások áldásként tekintenek a menstruációs vérzés mennyiségének és idejének a csökkenésére, vagy akár a vérzés elmaradására.

Annak köszönhetően, hogy ilyen széles a paletta, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő típust. A kiválasztásban elsősorban a nőgyógyászod segítségét kell kérned, hiszen Ő tudja megmondani, hogy melyik a szervezetedhez legjobban illő fogamzásgátló. Ha egy fogamzásgátló módszerről kedvezőtlen dolgokat olvasol, hallasz, attól még kiderülhet, hogy számodra éppen ez az ideális. Ne fórumokon tájékozódj, hanem nőgyógyászod segítségét kérd.

3. Ne keverd a tabletták működési mechanizmusát a női nemi ciklus mechanizmusával!

A női nemi ciklus közepére esik az ovuláció, amely előtti és utáni néhány napban a legnagyobb az esély a fogantatásra. Ezzel szemben a fogamzásgátló tabletták bármelyikének kihagyása fokozhatja a teherbe esés kockázatát.

Ha nem alkalmazol hormonális fogamzásgátló módszert, a menstruációd első napja jelenti a ciklusod kezdetét, azaz a 28-30 napos ciklusod első napját. Tablettaszedés vagy hüvelygyűrű alkalmazása esetén a 21, esetleg 24 vagy 26 napon át adagolt hormonok fenntartják a méh nyálkahártyát, az ezt követő hormonmentes napokon pedig ún. megvonásos vérzés jelentkezik. Ez nem azonos a menstruációval, hiszen nem történt közben peteérés, a nyálkahártya leválását nem a megtermékenyített petesejt beágyazódásának hiánya és a sárgatest elsorvadása váltja ki, hanem a hormonok adásának szüneteltetése. Mivel ez egy mesterségesen fenntartott folyamat, ezért lehetséges ezen módszerek többségével szükség esetén a ciklus meghosszabbítása.

shutterstock_1016673

5. A fogamzásgátló tabletta betegtájékoztatóját ne csak egyszer olvasd el, mindig őrizd meg!

A fogamzásgátló tabletták hatása gyengülhet egyes antibiotikumok hatására, vagy hányás, hasmenés esetében. Az ilyenkor javasolt teendők mindig részletesen le vannak írva a betegtájékoztatóban. Ha időben cselekszel a leírtak szerint, akkor elkerülheted a nagyobb problémát. Amennyiben nem őrizted meg a betegtájékoztatót, akkor keress rá az interneten!

6. Ne hidd el a mítoszokat!

Számos tévhit kering a fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Ilyen hiedelem például az, hogy a hüvelygyűrű által kibocsátott hormonok nem kerülnek be a véráramba, csak helyileg fejtik ki hatásukat. Ha figyelmesen elolvasod a betegtájékoztatót rájössz, hogy -igaz, nem a gyomorban szívódik fel, hanem a hüvely nyálkahártyáján keresztül, de- a hüvelygyűrű által leadott hormonok éppúgy szisztémásan, vagyis a vérkeringésbe jutva fejtik ki hatásukat, mint a tabletták. Hatásmechanizmusuk sem különbözik tehát: a hormonok jelenlétét érzékelve ugyanúgy egy üzenet küld a szervezet az agynak a természetes hormontermelés felfüggesztéséről.

Egy másik népszerű tévhit, hogy a tabletták meddőséget okoznak, a vizsgálatok és a tapasztalat azonban ezt nem igazolják: hosszú ideig tartó szedés után is visszatér a termékenység és az ovuláció felfüggesztése visszafordítható.

+1. Ha nem védekezel, menstruáció alatt is teherbe eshetsz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index