Fipronil – A gyanús tojások visszahívását kérik

Az első hírek augusztus 2-án jelentek meg arról, hogy holland tojástermelő telepeken, valamint német és belga tojásüzemekben Fipronil rovarirtó szerrel kevert fertőtlenítőszert használtak.

Arra kérik a baromfitartókat, hogy vonják ki a telepeiken termelt tojásokat a forgalomból azok, akik ismeretlen helyről származó állatgyógyászati készítményt vagy vegyszert használták a tojótyúkok kezelésére, illetve vizsgálják meg, hogy milyen készítményt használtak – mondta Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Az országos főállatorvos hangsúlyozta, hogy súlyos problémáról van szó, akár büntető feljelentést is eredményezhet a készítmény illegális alkalmazása, ugyanakkor az állattartók jóhiszemű áldozatai is lehetnek az ügynek, ahogy Hollandiában több helyen ez bebizonyosodott.

Bognár Lajos felidézte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eddig 75 minta vizsgálatát fejezte be, ezek során derült ki, hogy két magyarországi tojástermelő telep is érintett. A Fipronil nagy tételben májkárosodást, illetve idegrendszeri tüneteket okozhat, főként a gyermekeknél.

A helyettes államtitkár kiemelte: zárolnak minden tételt, amelyben bármilyen mennyiségben Fipronilt találnak, és megállapítják, vissza kell-e hívni a kereskedelemből vagy akár a fogyasztóktól. Vizsgálják a tojásból készült termékeket is, de ilyen termékekben eddig nem találtak a veszélyes szerből.

Azt még nem tudják biztosan, hogy került be Magyarországra a Fipronil. Azok a gyártók, amelyek Hollandiában és Belgiumban érintettnek bizonyultak, itt nem forgalmaztak termékeket, viszont Romániában is megtalálták a vegyületet készítményekben, tehát onnan is érkezhetett; az eljárás során vizsgálják a lehetőségeket – mondta Bognár Lajos.

A Tojásszövetség továbbra is biztonságosnak tartja a magyar tojást

Továbbra is biztonságosnak tartja a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) a magyarországi étkezési tojás-termelést, és a szövetség közleményében hangsúlyozta, hogy tagjai maradéktalanul betartják az előírásokat, amelyet önként kezdeményezett vizsgálattal is bizonyítanának.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közelmúltbéli vizsgálataira – amely során egyes tojástételeknél nem engedélyezett rovarirtó szer hatóanyagát (fipronilt) mutatták ki – reagálva a Tojásszövetség hangsúlyozta, hogy a magyarországi tojástermelők döntő többsége csak olyan szereket használ, amelyek engedélyezettek és biztonságosak. A Nébih-listáján ma több mint 950 tojástermelő vállalkozás szerepel, amelyek közül 120 tagja a Baromfi Termék Tanácsnak és a Tojásszövetségnek is. A tojástermelők az étkezési tojásokat továbbra is úgy állítják elő, hogy maradéktalanul betartják az élelmiszerbiztonsági követelményeket, így a fogyasztók szempontjából is teljesen biztonságos módon működnek – emelték ki a közleményben.

A Tojásszövetség intéző bizottságának tagjai ennek igazolására önként kezdeményezik, hogy a Nébih ellenőrzést folytasson le a saját gazdaságaiknál, és ennek vállalására biztatják a szövetség többi tagját is – olvasható a szervezet közleményében. A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, azonban élelmiszer célú állatok esetében nem használható. Az elmúlt hetekben több európai uniós tagállamba is került fipronillal szennyezett tojás, tojástermék. A Hollandiából kiindult tojásszennyezési-ügyben eddig legalább 17 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak. A Nébih folyamatosan vizsgálja a tojástételeket, legutóbb éppen csütörtökön jelezte, hogy újabb fipronillal szennyezett magyar tojástételeket találtak, és rendelték el a tételek kivonását a forgalomból.

A termelők felelősségére figyelmeztet az országos főállatorvos

Az országos főállatorvos figyelmeztette a baromfitartókat, hogy saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből, amennyiben illegális készítménnyel kezelték állományukat vagy a felhasznált készítményeknél fennáll a szerhamisítás gyanúja – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken. Hangsúlyozzák, hogy az EU élelmiszerbiztonsági alapelveinek megfelelően az ügyben az elsődleges felelősség a vállalkozóké. Hozzátették, hogy az elmúlt napokban feltárt esetek miatt fokozottan ellenőrzik a magyarországi telepeket, a laboratóriumi és a nyomonkövetési vizsgálatok folyamatosan zajlanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn jelentette be, hogy laboratóriumuk az augusztus elején indult célellenőrzés során fipronilt mutatott ki belföldről származó friss tojásban. Elrendelték a kifogásolt tétel kivonását a forgalomból és hangsúlyozták, hogy az import termékek mellett a magyarországi termelőktől származó tojásokat is kiemelten ellenőrzik.

Forrás: MTI