Fincsi almás sütemények – őszi elcsábuláshoz!

Ha ősz, akkor alma – ebből a mutatós gyümölcsből annyi ízletes édesség készíthető, hogy össze sem tudnánk számolni. Ha valami újdonságot is kipróbálnánk, lássuk a legújabb különleges almás sütemény recepteket!

Lássunk néhány új almás sütemény receptet! Csak hogy idén se ússzuk meg elcsábulás nélkül…

 Az alma tökéletes gyümölcs számtalan sütemény, torta elkészítéséhez. Ősszel ráadásul szezonja is van, olcsóbban hozzájutunk – nem csoda hát, ha ilyenkor egyre-másra készülnek az almás finomságok.

1.Sós karamellás almatortácskák 

Szívderítő almás sütemény, amelyből több darabot sem bűn együltünkben elfogyasztani!

A tészta hozzávalói: fél csésze sótlan vaj; 1 és ¾ csésze liszt; ¼ csésze cukor; 1 nagy tojás; fél teáskanál vanília kivonat; ¼ teáskanál mandula kivonat; kis só.

Az almás töltelék hozzávalói: 3-4 alma; 3 evőkanál cukor; 1 citrom leve; ¾ csésze sós karamell öntet.

almas-sutemeny

A vajat, cukrot és a sót keverjük krémesre össze egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a tojást, a vanília-, a mandulakivonatot és keverjük meg. Lassan szórjuk hozzájuk a lisztet és kavarjuk, amíg jól össze nem áll.

Az almás sütemény tésztáját gyúrjuk labda formájúra, majd csomagoljuk be műanyag fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre. Ezután csomagoljuk ki és helyezzük a tésztát meglisztezett munkafelületre. Olyan vékonyra nyújtsuk ki, amennyi megítélésünk szerint még szépen mutat majd a tortácskaformákban, ha hozzájön a többi töltelék is. Majd vágjunk ki belőle kis kerek darabokat (ehhez egy apró tálat is lehet formázónak használni). Nyomkodjuk bele a tésztát a tortácskaformákba, szedjük le a széléről a felesleget.

15 percre tegyük még fagyasztóba a tortácskákat, közben melegítsük elő a sütőt. Villával szúrjunk lyukakat a tortácskák tetejébe, majd helyezzük őket sütőpapírra és süssük a tepsiben 7-10 percet. Csökkentsük kissé a hőt, majd további 5-7 percet süssük a tortácskákat, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk hűlni.

Az almákat felezzük el, vegyük ki a csumájukat, majd a lehető legvékonyabbra szeljük fel őket és helyezzük mikrohullámú sütő-biztos tálba.

Vegyítsük össze a cukrot és a citromlét, s öntsük az almákra, melyeket ezután 30 másodpercig mikrózunk, hogy megpuhuljanak.

A tortácska tésztára cseppentsünk 1-2 evőkanálnyit a sós karamellből, majd kezdjük feltekergetni az almaszeleteket, és belehelyezni a tészta közepébe. Ha többször körberakjuk, rózsaszerű formát kapunk. A karamell fogja a helyén tartani.

Ha kész, süssük a tortácskákat további 20-25 percen át. Vegyük ki a sütőből és öntsük le a maradék karamellás öntettel! Legjobb melegen kínálni az almás süteményt, esetleg fagyival együtt!

2.Áfonyás almás pite

Hozzávalók: 1 recepthez 2 pitetészta; 2 alma (Gála vagy Fuji), lehámozva, felaprítva; 3 csészényi vörös áfonya; 1 és ¼ csésze kristálycukor; fél teáskanál őrölt fahéj; ¼ teáskanál őrölt gyömbér; 1 csésze fagyasztott fekete áfonya; 1 csésze fagyasztott málna ; ¼ csésze kukoricakeményítő; 1 evőkanál tejszín; 1 nagy tojás sárgája; 3 evőkanál durvább cukor.

A kitűnő almás süteményhez melegítsük elő a sütőt. Lisztezett felületen, kissé belisztezett sodrófával nyújtsuk ki a pitetésztát, kör alakúra. Tegyük át a süteményes tepsibe, szedjük le a felesleget a széléről. Béleljük ki pergamen papírral, ha szükséges, helyezzünk rá súlyként babokat. Süssük 15 percig, vagy míg az alja kissé száraz nem lesz. Vegyük le róla a papírt és a nehezékeket. Süssük 10 percig, amíg aranybarnás nem lesz. Vegyük ki a sütőből és csökkentsük a hőmérsékletet.

A megmaradt tésztát is nyújtsuk ki, majd vágjunk ki belőle levél alakú formákat és rakjuk őket fagyasztóba viaszos papírral bélelt tányéron.

almas-sutemeny2

Készítsük el a tölteléket: keverjük össze az almát, az áfonyát, a cukrot, fahéjat, a gyömbért és egy kis sót. Főzzük őket közepes hőfokon 10-15 percig, vagy amíg az áfonyák megtörnek. Kavarjuk át többször. Vegyük le a tűzről, majd készítsük el az áfonyás mixet is: a kétféle áfonyát és a kukoricakeményítőt keverjük össze. Tegyük a tésztát peremes tepsibe, és rakjuk rá a tölteléket. Oszlassuk szépen szét.

Keverjük össze egy kisebb tálban a krémet és a tojás sárgáját. Helyezzük a tésztakivágásokat a pite tetejére és kenjük be a krémes keverékkel. Szórjuk meg durva cukorral. Már csak ki kell sütnünk az egészet, 1 óra 15 percen át, vagy amíg a kéreg aranybarnává nem válik és a töltelék bugyog!

3.Vaníliás-karamellás almafalatok 

Noha ez nem kifejezetten almás sütemény, sokkal inkább finom almafalat, nem fogunk benne csalódni!

Hozzávalók: 1-2 nagy alma, kis kockákra felvágva; citromhéj; fogvájók; sütőpapír; ¾ csésze zsíros kókusztej; 1 csésze durva cukor; 1 teáskanál rózsaszín himalája só; 1 vaníliarúd kikapart magvai; 1 teáskanál kókuszolaj; apróra vágott pekándió.

Béleljünk ki egy tepsit vagy tálcát sütőpapírral és tegyük félre. A kockákra vágott alma falatokat öntsük le citromléval, hogy megelőzzük a barnulásukat. Szúrjuk bele mindegyikbe a fogvájót és tegyük ezt is félre egy kis időre.

almas-sutemeny-3

A karamell elkészítéséhez keverjük össze a durva cukrot, a kókusztejet egy serpenyőben és melegítsük őket közepes hőfokon. Kevergessük, amíg a cukor felolvad, majd hagyjuk felforrni 15 percig, amíg a karamell borostyánbarna színt vesz fel.

Gyorsan vegyük le a tűzről és keverjük bele a sót, a vanília magvakat és a kókuszolajat.

Kezdjük el belemártogatni az alma kockákat azonnal. Az öntetet akár egy külön edénybe is önthetjük, hogy könnyebb dolgunk legyen. A bemártott almakockákat ezután szórjuk meg a pekándióval és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tálcára, hogy lehűljenek.

Már kínálhatjuk is őket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index