A fiatalokat is veszélyezteti: a porckopás

Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe, az ízületeink könnyen megsérülhetnek. Hogyan kerülhetjük el a sportsérülést, mit és hogyan sportoljunk, ha már fáj? Íme néhány praktikus tipp az Ízületőr szakértőitől.

Futás, tenisz, fallabda, foci, síelés, aerobik? Két karlendítés, két törzshajlítás, egy guggolás és már kergetjük is a labdát? Jó, ha tudjuk, hogy ha kihagyjuk az alapos bemelegítést, akkor jelentősen megnöveljük a sérülések esélyét, ez pedig hosszú távon porckopáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet.

A megkérdezett 35-65 éves magyarok felének volt már ízületi sérülése: boka- és térdproblémákról számoltak be a legtöbben. Egynegyedük (26%)sérülését sportolás közben szerezte. A férfiakra ez fokozottan igaz (36%).Nagyobb a porckopás aránya azok körében, akik valaha megsérültek (30%), mint azok körében, akik nem (16%)– derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának felméréséből.

Sérülés: edzés elején vagy végén

Ha kihagyjuk a bemelegítést vagy túlzásba visszük a testmozgást, megnő az esélyünk a sérülésre. Nem véletlen, hogy a sérülések általában az edzés első perceiben vagy a végén történnek. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésformába, akkor szintén jelentősen megnöveljük a sérülések rizikóját és így hosszú távon porcszövetünk károsodását okozhatjuk. Sport közben ugyanis a porcszövet különleges felépítése teszi alkalmassá a csontos felszínek között fellépő nyomóerők elnyelését és a súrlódás csökkentését.

Fotó: 123rf.com

Vegyük komolyan

Ahhoz, hogy térdünk vagy bokánk visszanyerje rugalmasságát, teherbírását, hogy megszűnjön a fájdalom vagy éppen a duzzanat, szakértő orvosi beavatkozásra van szükség. Az orvos alapos vizsgálat után megállapítja, hogy elegendő-e például a pihentetés, jegelés és a gyógytorna, vagy esetleg nagyobb a baj és műtét szükséges.

Már egy-egy kisebb sérülésre (ún. mikrosérülés) sem szabad legyinteni. Ilyenkor is érdemes gyógytornászt keresni, aki segít az ízület stabilitásának és mozgékonyságának mielőbbi visszaállításában. A kezelés alappillére az aktív mozgásterápia: azaz speciális gyakorlatokkal tornáztatni kell a sérült ízületet, szalagokat. Ennek hiányában gyakori az újrasérülés már az első edzéseken. A sportba való túl korai visszatérés szintén sérülés kiújulását, más testrész sérülését és teljesítménycsökkenést eredményez.

Sérülés után gyakoribb a porckopás

A porcsejtek egészséges anyagcseréjéhez az ízületek rendszeres terhelésére és mozgatására van szükség. A túlzott vagy nem megfelelő terhelés azonban megváltoztathatja a porc szerkezetét, és kiindulópontja lehet a porcszövet anyagcserezavarának. Az alapos bemelegítés elmaradása illetve a túlerőltetés miatt már fiatalabb korban is gyakran alakulhat ki porckopás. A térdszalag károsodása például 5-10 szeresére emeli a térdízületi kopás előfordulását. A kopás tehát nem egyszerűen a porc elöregedésének következménye, hanem az ízületi porc mennyiségének és minőségének károsodása.

Foto.pixabay.com

porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség, ráadásul viszonylag fiatal korban elkezdődik. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat.

A fájdalomcsillapítás nem elég

Meghúzódott előző alkalommal és azóta is kenegetjük, netán fájdalomcsillapítót is beszedtünk? A következő edzésnek is sportkrémmel vágunk neki? A folyamatos fájdalomcsillapítás nem megoldás. Az ízületi problémára a patikában recept nélkül is kaphatunk porcépítő készítményeket, amelyeket érdemes kúraszerűen szedni.

Foto:pixabay.com

Tippek az Ízületőr szakértőitől:

Mit sportoljunk, ha gyakran fáj?

Térdfájdalom esetén nagyon jó minőségű sportcipőre, és térdvédőre van szükség. Kerüljük a műfüves pályákat és a csúszós padlót, az ugrálással járó sportokat (aerobik, kézilabda, kosárlabda). A rendszeres futás sem ideális a térdnek. Fájós térdűeknek az úszás ajánlott, lehetőleg a hát és a gyors. A mellúszás lábtempója ugyanis megterhelheti a térdet. Jótékony lehet még a sík terepen végzett kerékpározás, a szobabicikli, a jóga és a pilates is.

A legjobb tippek porckopás ellen

Mire figyeljünk?

  • Teremfoci: Kerüljük a csúszós talpú cipőt, mivel viselése esetén gyakori az ízületi ficam, amely több hónapos rehabilitációt igényel. Lábboltozati problémák esetén a sportolás közben is talpbetét/sportbetét viselése szükséges. A gyakori izomhúzódások és szakadások hátterében állhat a gerincstabilizáló izmainak gyengesége, a törzs és láb ízületek rugalmatlansága és a feszítő és hajlító izmok egyensúlyának felbomlása. Érdemes ezeket más mozgásformákkal, kiegészítő edzéssel megerősíteni.
  • Fallabda / squash: Az állandó irány- illetve ütemváltás komoly terhelést jelent a láb ízületei számára. A speciális tapadó talpú cipő és a kemény talajon való mozgás csípőízületi és deréktáji fájdalmat okozhat. Emiatt javasolt mellette kiegészítő sportnak az úszás és kerékpározás, valamint nyújtógyakorlatok elsajátítása.
  • Teniszezés közben jellemző a váll, a könyök, a hát, a boka és Achilles ín problémája.
  • A szerválás miatt kialakulhat vállízületi nyáktömlő gyulladás vagy akár részleges izomszakadás, amelynek gyakori oka a helytelen bemelegítés illetve a rossz szerválási technika. A játék megkezdése előtt mindig ajánlott a vállkörüli izmok alapos nyújtása a bemelegítése. Ezzel az izomsérüléseket előzhetjük meg. A helyes adogatási mozdulatsort minden alakalommal egyre erősödő ütőerővel kell begyakorolni.
  • A rossz vérellátású Achilles ín túlnyújtás esetén elszakadhat, amely megelőzhető az alapos bemelegítéssel és nyújtással. Fájdalmas Achilles ín esetén sarokemelő használata javasolt.
  • Az aktív emberek népbetegségének mondható a teniszkönyök betegség, amely a könyök hüvelykujj felőli oldalán eredő izmok túlerőltetéséből fakad. Fájdalom jelentkezése esetén rögtön szakember felkeresése indokolt. Az időben elkezdett kezelés (részleges pihentetés, hűtés, gyógyszeres kezelés, gyógytorna, könyökszorító) eredményes. A mindig újra jelentkező hasonló panaszok előfordulásának oka azonban gyakran a szervezetben máshol fellelhető gyulladásos góc jelenléte.

A fájdalommentes sportolás érdekében tehát legyünk fokozatosak és melegítsünk be alaposan! Sérülés esetén kérjük szakember segítségét, ízületeink egészségének megőrzése érdekében pedig használjunk kúraszerűen patikai porcépítő készítményeket!

Forrás: izuletor.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.