Fertőzhet a vastagbélrák vagy a végbélrák?

Nem. A vastagbélrák és végbélrák nem fertőző betegség: sem cseppfertőzéssel, sem érintéssel, sem szexuális úton nem lehet sem a betegséget, sem az arra való hajlamot, sem egyetlen olyan kórokozót sem elkapni, amely növelné a kolorektális rák kockázatát.

Bár nem a vastagbélrákkal összefüggésben, de a fertőzések és a rák kapcsolata nem légből kapott: több rosszindulatú daganatos betegség ismert, amelynek hátterében azonosítható kórokozó, vírus vagy baktérium. A hosszan fennálló hepatitis B és C vírusok a máj göbös átalakulását (májcirrózis) okozhatnak, ezzel jelentősen növelve a májrák kockázatát. A humán herpeszvírus 8-as típusa (HHV8) Kaposi-szarkómát válthat ki a legyengült immunrendszerű (például HIV-pozitív, AIDS beteg) emberekben. A Helicobacter pylory baktérium a gyomorfekélyek, azok talaján pedig a gyomorrák, illetve a gyomorban kialakuló limfóma képződéséhez járulhat hozzá. Jelentősebb, mert sok embert érint a szexuális úton terjedni képes humán papilloma vírus, amelynek kockázatos vírustörzsei több rosszindulatú daganattal is összefüggésbe hozhatók. A méhnyakrákos eseteknek csaknem mindegyikénél kimutatható a HPV jelenléte, a fej-nyaki daganatok, hüvely- és péniszdaganatok egy részénél is a HPV vírus lehet a rák egyik kiváltója. A végbélnyílás rendkívül ritka daganatainál (ánuszdaganatok) is szerepe lehet a HPV vírusfertőzésnek – fontos leszögezni azonban: a végbélnyílás daganata nem azonos a végbélrákkal.

vastagbélrák

Még az itt ismertetett rákkeltő (karcinogén) fertőzésekre is igaz ugyanakkor, hogy önmagában a fertőzés nem képes rákot kiváltani, ahhoz egyéb kockázatnövelő tényezők – legyengült immunrendszer vagy májrák esetében általában az alkoholfogyasztás – együttállása is szükséges.

Forrás: Rákgyógyítás.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.