Felhőátvonulásokra számíthatunk, hidegfronti hatásokkal

Az éjszaka második felében egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, de keleten és délen reggel még sok lesz a felhő, akkor főként ott lehet eső, zápor.

Napközben a többórás napsütés mellett a felhőátvonulásokból elszórtan – nagyobb eséllyel az ország északkeleti harmadán – alakulhat ki zápor, északkeleten néhol zivatar. Az északnyugati szél napközben többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon, az ország középső részén és zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben néhol 0, -2 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul.

Az éjszaka átvonult hidegfront mögött több fokkal hűvösebb levegő érkezik térségünkbe, emiatt vasárnap főként a hidegfrontra érzékenyek érezhetnek fejfájást, migrént. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet.

felhoseg_idojaras

Az elkövetkező napokban a hideg és a tartós esőzés hatására továbbra is mérsékelt marad a pollenterhelés. A platán pollenszórása a közepes-magas, a nyíré és a tölgyé leginkább a közepes tartományban alakulhat. A juhar pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A fűz, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék virágpora közepes, helyenként magas koncentrációban, a dió pollenje leginkább közepes, a fenyőféléké, az ostorfáé, a szelídgesztenyéé illetve a bükké pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa, az éger, illetve a gyertyán, pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu