Fejfájás a melegtől?

A fejfájás kockázata 8 százalékkal, ugrásszerűen növekszik minden olyan esetben, amikor a hőmérő higanyszála 9 fokkal feljebb kúszik.

A hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, s ez fájdalommal jár.

Ennek eredményeként, még a normális véráramlás is úgy érződik, mintha egy légkalapács fúrná át az ember agyát.

Bár a fejfájás az ember fizikai gyötrelmei között az elsők között van, és a nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak – a lüktetést meg lehet állítani, és az ember visszatérhet a tengerpartra.

Feszültség okozta fejfájások

Ezek a rohamszerű fájdalmak olyanok, mintha egy óriási gumipánt szorítaná az ember agyát. Az amerikaiak 78 százalékánál jelentkezik ez a típusú migrén, havonta akár 15 alkalommal is. A nyak, a homlok, a fejbőr és az arc merevsége okozza ezeket a fájdalomrohamokat, minthogy a túlfeszített izmok irritálják az idegvégződéseket, melyek ezt követően fájdalomingert küldenek az agynak.

Fotó: 123rf.com

Hogyan kezeljük?

Nyeljen le gyorsan egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót! Lehet ez aszpirin, panadol vagy ibuprofen. Alkalmazza azonnal, amint a fejbőr feszülését érzi! Megpróbálkozhat lidocain tartalmú izomlazító gél bemasszírozásával is a váll és a nyak területén.

Előzzük meg!

Az izzadás segít! A tévé előtt heverészők 14 százelékk gyakrabban kapnak feszültség okozta fejfájást, mint azok, akik rendszeresen járnak edzőterembe. A testedzés a stressz levezetésének egy természetes módja, amely a fájdalomcsillapító endorfinok termelésére sarkallja a szervezetet.  A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy az izmokon kívül megerősödjön a keringési- és nyirokrendszer is, így jobban ellenállhat a fejfájáskeltő gyulladásoknak.

Foto: 123rf.com

Orrüregi, orrmelléküregi gyulladások okozta fejfájás

Minden, ami irritálja ezeket a területeket – a hideg, az allergiák, egy rossz szagú kölni – egyúttal gyulladást is okozhat, mely együtt járhat a szemkörnyék fájdalmas lüktetésével. A begyulladt orrüreg csak ront a helyzeten. “Az orrüregben levő nyomás normál esetben megegyezik a külső légnyomással” – magyarázza Dr. Kenneth Mukamal, a Harvard Egyetem Orvosi Karának docense.

Ha már kicsit megfáztunk, az orrüregek már nem tudnak megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a megváltozott nyomáshoz, amikor egy nyári vihar erősen lecsökkenti a légnyomást. Ez is eredményezhet a szokásosnál erősebb homloktájéki fájdalmat.”

Hogyan kezeljük?

Helyezzen egy benedvesített langyos ruhát a szemére, hogy enyhítse a gyulladást. Használjon vény nélkül kapható orrsprayt, hogy megszüntesse az orrdugulást. Ha a tünetek négy napnál tovább tartanak, forduljon orvoshoz – javasolja Dr. Mauskop.

Fotó: 123rf.com

Előzzük meg!

Cserélje ki a légszűrőjében a filtert olyan, nagy hatékonyságú, új szűrőre, amely kiszűri a pollent, port, penészt és a levegőben lévő baktériumokat, melyek gyulladást okozhatnak az orrüregben. Ha Ön allergiára hajlamos, próbálja ki a sópipát, vagy inhaláljon meleg sós vizet hetente kétszer.

Migrén

A leggyakoribb, és egyik legtöbb fájdalmat okozó betegség a migrén. Változatos előidéző okai között szerepelnek a stressz, az erős fény, a túl sok vagy túl kevés alvás, az éhség, vagy a hormonszint ingadozása – ezek mindegyike okozhatja azt a tünetet, hogy az agyi erek kitágulnak, és bennük vérbőség, megnövekedett érfali nyomás keletkezik.

Az ezt követő idegfájdalom átható szenvedést okoz, melynek időtartama négy órától három napon át is eltart. Tudósok vizsgálják, hogy miért fogékonyabb néhány nő a migrénre, mint más társaik, de feltételezik, hogy a dolog kapcsolatban áll az öröklődéssel is – a legtöbb migréntől szenvedő embernek a családjában is előfordult migrénes beteg.

Ha nem biztos abban, hogy fejfájásait a migrén számlájára írhatja, érdemes megvizsgálni életvitelét. Egyéb fájdalom is megakadályozhatja a normál napi életvitelt, esetleg a fényérzékenység, émelygés, hányinger is csak növeli a fejfájás esélyeit.

Hogyan kezeljük?

Csupán egyetlen fájdalomcsillapító bevétele kevés enyhülést hoz. Jeges borogatással fokozhatjuk a hatását; de a migréntől szenvedők többsége olyan, orvos által felírt, triptántartalmú készítményeket szed, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy szűkítik az agyat körülvevő ereket.

Akkor a leghatásosabbak ezek a gyógyszerek, ha már a fájdalom jelentkezésének kezdetén bevesszük őket.

Előzzük meg!

Kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze az Ön magnéziumszintjét, annak tisztázására, nincs-e szüksége magnéziumpótlásra. Ez az ásvány szorosan kötődik a szerotoninhoz (ahhoz az idegrendszeri ingerületátvivő anyaghoz, mely szabályozza – többek között – a keringési funkciókat a szervezetben.

A szerotonin egy kémiai jelátvivő anyag az idegsejtek között, az agy egyik “többfunkciós” neuro-transzmittere, amely számos különböző élettani, endokrin és viselkedési folyamatot szabályoz. Az elégtelen mennyiségű magnézium a keringésben meggátolhatja a szerotonintermelést és ennek hiányában gyulladásos folyamatok léphetnek fel.

Egyéb természetes gyógymódok?

Akupunktúra

Egy 2009-ben megjelent tanulmány közlése szerint ez a gyógymód sokkal hatékonyabb a migrén enyhítésében, mint más, receptre felírt gyógykezelések.

Végezetül említsünk meg még egy kezelést, ami határozottan nem természetes: az Archives of Dermatology című, bőrgyógyászati kutatási eredményeket publikáló szakfolyóirat közlése szerint azok a nők, akik csupán egyetlen Botox kezelést kaptak a homlokukra, azt tapasztalták, hogy a migrénes napjaik száma havi hétről egyetlenegyre csökkent!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Torma István

    Tapasztalat alapján jöttem rá, hogy AZONNAL be kell venni a fejfájás csillapítót, sőt eleve kettőt, különböző félét. Nekem sajnos egytől nem múlik el. Ha továbbra is fáj, nyilván enyhébben, akkor 4 óra múlva egy harmadik fajtát, és ha még tovább, akkor még 4 óra múlva egy negyedik fajtát. Nekem akár 3-4 hónapig nem fáj, de most például már 5. hete MINDEN NAP! Egyedül a frontos, zivataros idővel látok összefüggést, semmi mással. Reggel 6 és 7 között kezdődik, függetlenül mindentől (kávé, napsütés, étkezés, vízivás, gyógyszer, asszony 😀 stb). A napközbeni alvás viszont átmenetileg teljesen elmulasztja. Ennek persze lehet az a magyarázata, hogy alvás közben nem éri fény a szemet, sötét van

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.