Fehérje miatt alakulhat ki a gyermekkori ekcéma

Egy friss kutatás szerint a filaggrin nevű fehérje okozhatja a gyermekkori ekcéma kialakulását – mondta Körmendy Miklós, a Szent Imre Kórház vezető főorvosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Körmendy Miklós elmondta, az ekcéma egy gyűjtőfogalom a nem fertőző bőrgyulladásokra, amelyeket irritáló anyagok is kiválthatnak.

“Az ekcémának van öröklődő típusa, de sok anyag miatt is kialakulhat irritáció, mint például fémek vagy vegyszerek. Magyarországon minden 5. gyerek örökli ezt a betegséget. Régóta keressük az okát, amiért kialakul a betegség, és bár most felfedezték ezt a fehérjét, ez még csak egy része a kirakósnak. A filaggrin nevű fehérje nagyban hozzájárul a bőr védőgátjának, amely a külső hatások ellen véd, hibáihoz” – árulta el Körmendy Miklós.

A Newcastle University kutatói most arra jöttek rá, hogy a filaggrin nevű fehérje “meghibásodása” okozhatja, hogy a bőrszárazság ellen védő réteg nem működik megfelelően – mondta el az orvos, hozzátéve, a felfedezés előrelépést jelenthet a terápiában, ugyanis felmerülhet a fehérje helyettesítésének lehetősége is.

pelenkakiutes

A gyermekkori ekcémát a gyerekek nagy része kinövi, ám sok felnőttnek vannak visszatérő tünetei, ami a gyermekkori betegségnek tulajdoníthatók.

Az anyatejes csecsemők valamennyire védettek a gyermekkori ekcéma ellen, ám gyanakodhatunk, ha a baba bőre a hajlatokban, az arcon kiszárad, kipirosodik. Sajnos a hajlamot elmulasztani nem lehet, de a tünetek enyhítésére már több módszer létezik.

Forrás: Hirado