Farsangoló otthon

Jöjjön egy farsangolós egyszeregy, hogy lássuk, honnan is ered, mennyiben több, mint sima beöltözés, és hogy tehetünk mi hozzá otthon, hogy még sokáig élő maradjon.

Nem egy újévi forgatagot képzelünk el, ahol girlandok lógnak mindenhonnan és elképesztő szeméthalmaz marad utána, csak egy kicsit a középpontba állítjuk azt, hogy a háztartásunk gyarapodott egy kalózzal, horgásszal, Supermennel, Hófehérkével, vagy más farsangi jelmezes kis alakkal. Emellett pedig meséljük el gyerekünknek, mit jelent, ami történik. Ápoljuk hagyományainkat!

Mi is a farsang?

A farsang hagyomány szerint Vízkereszt napján (január 6.) kezdődik és hamvazószerdáig (Húsvét előtti 40. nap) tart. A farsangi időszakban rengeteg finomság kerül az asztalra, a középpontba pedig a mulatozás, bálozás kerül. Kell is, hiszen közvetlen a farsang elteltével kezdődik a Húsvétig tartó böjti időszak.

A farsang minden népi rétegünkben jelen van már a középkor óta, mindenki ünnepli. Központi jelentőségű a maszkabál, vagyis az álarcok mögé bújó „alakoskodás”, aminek számos formája ma is él az óvodáktól kezdve a különféle bálokon át a falusi maszkos felvonulásokig (mint a busójárás is). További érdekes adatokat találtok a farsangról a Magyar Elektronikus Könyvtárban itt.

farsang

Farsang otthon, a családdal

Mint a fentiekből leszűrhető és farsangkor érzékelhető is, a legjellemzőbb az időszakra a beöltözéssel járó forgatag és a finom falatok. A beöltözés feladatát átvállalják a köznevelési intézmények és az ott rendezett farsangi bálok. A gyerekek azonban jellemzően beleszeretnek a jelmezükbe és éjjel-nappal abban akarnak lenni: ha gondoljuk, támogassuk ezt meg azzal, hogy a farsang ideje alatt még a szobáját is a jelmezéhez szabjuk, így amikor beköszönt a nagyböjt, talán könnyebb is rábeszélni őket, hogy már ne hordják a jelmezt, hiszen vége a farsangnak, jövőre lesz megint, most készülünk a Húsvétra.

Sütés-főzés a gyerekkel

A konyhában és a finomságok elkészítésénél nagyon sokat segíthetnek a gyerekek, mindegy, mekkorák. A különböző fánkok, főleg, ha géppel keverjük ki a tésztájukat, ideális terep a gyerekeknek: ők adagolhatják az előre kimért hozzávalókat, mi csak ellenőrizzük, hogy a nagyjuk valóban a keverőtálba érkezzen.

Farsangolásra fel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.