Farsangi szalagos fánk

Rengeteg féle fánk létezik: csöröge, amerikai, túróból készült, sütőporos, sütőben sült, kovászos és mini, na és van almafánk is (mármint nem a kertben…).

A szalagos fánk az, aminek az oldalán körbefut egy világosabb csík, mintha övet kötöttek volna a fánk derekára.

Nagyon sokáig nem sütöttem fánkot, valahogy túl nagy feladatnak találtam, pláne, hogy drága megboldogult nagyanyám ebben (is) verhetetlen volt, akárcsak szilvásgombóc készítésben és palancsintasütésben. Máig magam előtt van a kép, ahogy áll a fatüzeléses rozoga tűzhelye előtt és csak süti és süti a fánkokat, az illat pedig beteríti az egész házat, sőt még az udvaron is érezni lehetett, hogy az utcavégi sarokházban megkezdődött a farsangi időszak… és a fánksütés véget sem ért hamvazószerdáig. A fánkok csak sültek, csak sültek, de mi soha nem tudtunk betelni vele.

farsangi szalagos fánk

Na, ilyen előzmények után sokáig rá se mertem nézni egy fánkreceptre sem. De aztán lett  öt gyerekem, akik meg csak ferde szemmel bírtak rám nézni, mert mi az, hogy képtelen vagyok fánkot sütni. Úgyhogy megtanultam, legalább egy fajtát, a kedvükért. Az pedig nem is lehetett más, mint a szalagos, mert az volt a kedvencem a nagyanyám összes fánkja közül, bár a családtagjaim szerint a csöröge volt a fánkok netovábbja, ami a kezei közül kikerült. Lehet, de nekem akkor is a szalagos az igazi, punktum!

Szalagos fánk

A legegyszerűbb fánk, amit nem lehet elrontani
Hozzávalók
  • ½ kg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csipet só
Elkészítés
  1. Dagasszunk tésztát a szobahőmérsékletű hozzávalókból.
  2. Langyos helyen kelesszük a kétszeresére a nyers tésztát.
  3. Óvatosan nyújtsuk ki ujjnyi vastagra.
  4. Hagyjuk ismét megkelni a kétszeresére.
  5. Egy pogácsaszaggató vagy egy pohár segítségével szaggassuk ki.
  6. Takarjuk le a nyers fánkokat és hagyjuk újabb 30 percig kelni őket.
  7. Nyomjuk egy bemélyedést minden fánk közepébe a mutatóujjunk segítségével.
  8. Felforrósított olajban süssük mindkét oldalukat egy-egy percig először fedővel, majd fedő nélkül.
Megjegyzés
Az olajba mindig először a lyukas oldalával helyezem be.
Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert nagyon könnyen megégnek a fánkok.
Porcukorral és sárgabarack lekvárral kínáljuk.

farsangi szalagos fánk

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.