Farsangi ropogtatnivalók, amit nem hagyhatunk ki!

A télűzés időszaka nem éppen a könnyed betevőkről híres, de ilyenkor mindenki megadóan csipeget a legfinomabb farsangi finomságokból. Lássuk, miket készíthetünk el gyorsan és egyszerűen otthon.

Hangulatos fények, farsangi jelmezek, no és sós, édes ropogtatnivaló csemegék, amelyek nélkül aligha karnevál a karnevál! A szezonban még azt sem bánjuk, ha ezek az ételek nem a legegészségesebb fajtából valók – ilyenkor élvezettel csemegézünk belőlük!

Sült finomságok, szendvicsek, pattogatott kukorica és fagyi – mind jöhet! Íme néhány ötlet a legnépszerűbb farsangi ropogtatnivalókra, amelyeket otthon is egyszerű elkészíteni. Ráadásul mindenki örül nekik!

1.Pattogatott kukorica Togarashi módra:

Kiváló, ízes farsangi ropogtatnivaló, ráadásul könnyű megcsinálni.

Hozzávalók: ¼ csésze sótlan vaj, 3 gerezd fokhagyma, összetörve, 1/3 csészényi kukorica mag, 2 evőkanál növényi olaj, 1 teáskanál pirított szezámolaj, 1 teáskanál shichimi togarashi fűszerkeverék.

Olvasszuk meg a vajat serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát és keverjük 1 percig. Vegyük le a tűzhelyről, fedjük be és tartsuk melegen. Melegítsük fel a kukoricamagokat olajjal egy nagy, befedhető serpenyőben közepes-magas hőfokon és pattogtassuk ki őket, majd rakjuk át egy másik edénybe. Szitáljuk a fokhagymás vajat a kukoricára, vegyítsük kicsit össze, hogy bevonja. Ezután a togarashi-val is szórjuk meg és szintén rázzuk kissé össze az egészet!

popcorn

2.Sült krumpli otthon elkészítve, tetszés szerinti sóval:

A burgonya, ami nem maradhat ki a farsangi ropogtatnivalók közül!

Hámozzunk meg két nagyobb darab krumplit, majd daraboljuk pomfrit stílusúra és öblítsük le őket. Terítsük szét egy kellően mély serpenyőben, ne alkossanak 2 rétegnél többet. Öntsük rájuk a növényi olajat, hogy éppcsak elfedje őket. Közepes lángon kezdjük el sütni a burgonyát, 15 percig. Időnként lazítsuk meg őket egy falapáttal. Ezután csökkentsük a hőt és további 25 percig süssük a krumplit. Végül ismét növeljük a hőt egy kissé, hogy a burgonya aranysárga és ropogós legyen, ez nagyjából 15 perc pluszt jelent. (Az olaj ezalatt erősebben fog bugyborékolni).

Egy résekkel ellátott nagy kanállal vegyük ki a burgonyát a serpenyőből és csöpögtessük le papírtörlővel bélelt tálon. Szórjuk meg durva tengeri sóval!

3.Karamellás pattogatott kukorica:

Ez a farsangi ropogtatnivaló kissé több időt igényel, de az íze garantáltan megéri!

Hozzávalók: ½ csészényi kukoricamag, 2 evőkanál növényi olaj, 170 gramm bacon, apróra vágva, ½ csésze sótlan, nyers kesudió, 1 teáskanál kóser só vagy tengeri só, 1/4 teáskanál cayenne bors, ¼ csésze tejszínhab, 1 oolong tea filter, nem ragadós olaj spray, 1 és fél csésze cukor, ¼ csésze víz, 2 evőkanál könnyed kukoricaszirup.

Melegítsük elő a sütőt. A kukorica magokat és az olajat egy nagy, fedett edényben, közepes lángon pattogtassuk ki. Tartsuk kesztyűvel az edény szélét és rázzuk meg időnként pattogtatás közben. Ha kész, töltsük a kukoricát egy tálba.

A bacon-t süssük egy nagy serpenyőben, míg ropogóssá válik, majd tegyük ki egy papírtörlőre lecsepegni. Adjuk a pattogatott kukoricához, a kesudióval együtt. Szórjuk meg durva sóval és cayenne borssal.

popcorn

A tejszínt és a teafiltert forraljuk fel, közepes lángon. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 15 percet, időnként megnyomva a teafilter hátulját kanállal, hogy kijöjjön a tartalma. Végül dobjuk ki a teafiltert.

A sütőlapot vonjuk be fóliával és spricceljünk rá nem ragadós spray-t, majd hagyjuk állni. Keverjük a cukrot, az ¼ csésze vizet, a kukoricaszirupot össze egy nagy serpenyőben, közepes lángon, míg a cukor fel nem olvad. Növeljük a hőt és forraljuk az egészet keverés nélkül, míg a szirup mély borostyán színű nem lesz. Időnként forgassuk meg a serpenyőt, a széleket pedig egy falapáttal válasszuk el.

Ha levettük a tűzről és azonnal adjuk hozzá a krémet (fel fog pezsegni). Keverjük, amíg össze nem áll megfelelően, majd rögtön öntsük rá a pattogatott kukoricára. Ezután tegyük őket sütőbe, amíg a karamell fényes nem lesz és be nem vonja szépen a kukoricát – nagyjából 20 percre. Néha mozgassuk meg az egészet. Hagyjuk kihűlni a sütőrácson, de időnként szintén mozdítsuk meg, hogy ne képződjenek túl nagy összeállt darabok.

Tároljuk légmentesen lezárva a hűtőszekrényben.

4.Krémes Queso mártás, tortilla chips-hez

Ha valami igazán különlegesre vágyunk a chips mártogatásához, e sajttal gazdagon ellátott farsangi ropogtatnivaló „személyében” megtaláltuk az igazit!

Hozzávalók: 1 evőkanál növényi olaj; 170 gramm friss Chorizo, a külseje eltávolításával; 2 és fél csésze half-and-half krém (helyette az 1:1 arányú tej-tejszín megfelel!); 226 gramm Velveeta sajt, kockákra vágva; 226 gramm Monterey Jack sajt, reszelve. 226 gramm Cheddar sajt, reszelve; 2 evőkanál apróra vágott, konzerv chipotle paprika; 1 és ¼ teáskanál kóser só; ¾ teáskanál ancho chile por; ¾ teáskanál chipotle chile por; 56 gramm morzsolt Cotija sajt vagy queso fresco.

tortilla

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Süssük meg benne a Chorizo kolbászt, kevergetve és kanállal megtörve, míg barnás nem lesz és ropogós (8-10 perc). Hagyjuk állni.

Melegítsük fel a half-and-half krémet és a Velveeta sajtot egy nagy serpenyőbe, szintén közepes lángon, időnként megkeverve, míg a Velveeta meg nem olvad (6-8 perc). Adjuk hozzá a keverékhez a Cheddar és a Monterey Jack sajtot. Főzzük kevergetve, míg össze nem állnak megfelelően. Ezután kavarjuk bele a chipotle chilét, sót és mindkét chipotle port.

A kész Quesót egy meleg edénybe rakjuk át és szórjuk meg Cotija sajttal, valamint a megmaradt kolbászdarabkákkal.

Lefedve és hűtve 2 napig eláll.

5.Jégkrém szendvicsek

S végül egy csodás, édes kényeztetés, amelyet kár lenne kihagyni a karneváli hangulatból!

Hozzávalók: ¾ csészényi plusz 2 evőkanálnyi mindenre jó liszt; ¼ csésze természetes, nem édes kakaópor; ½ teáskanál szódabikarbóna; ½ teáskanál kóser só; 6 evőkanál sótlan vaj, szoba hőmérsékletű; ½ csésze cukor; 1 evőkanál light kukoricaszirup; 1 nagy tojás sárgája; 1 teáskanál tiszta vaníliai kivonat; 1 evőkanál tejföl; 1 doboz bármilyen ízű jégkrém.

Keverjük össze a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót egy nagy tálban. Mixer segítségével vegyítsük össze a vajat, cukrot, kukoricaszirupot egy másik tálban, amíg könnyeddé és puhává nem válik – kb. 3 percig. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és a vaníliát, majd keverjük jól össze.

Csökkentsük a mixer sebességét alacsonyra, adjuk a keverékhez a többi hozzávalót is, mixeljük őket, míg kellően össze nem állnak. Ezután belekeverhetjük a tejfölt is. Készítsünk négyzet alakú, 2 ujjnyi vastag tésztát a keverékből, majd csomagoljuk szorosan műanyagba és hűtsük 2-3 órát.

Melegítsük elő a sütőt. Nyújtsuk ki a tésztát 2 darab pergamenpapírra, kevesebb mint 1 cm vastagra. Tegyük át a tésztát (még a pergamenpapír között) egy nagy sütőlapra és hűtsük megszilárdulásáig, azaz legalább 30 percig. Távolítsuk el a papírt a tetejéről, ami könnyen lejön, ha a tészta hideg. Ezután a tésztát vágjuk 14×10-es téglalapokra. Süssük, míg száraznak nem tűnnek az élek, 8-10 percen át. Majd helyezzük a sütikkel teli lapot a sütőrácsra kihűlni.

jegkrem

Vágjuk a süteményt 12×9-es téglalapokra, majd 12 darab négyzetre. Vegyük ki a jégkrémet egy közepes tálba kevergessük, amíg nem lágyul meg, 2-3 percig. Fordítsunk meg 6 süteménylapot a hátára és egyenletesen elosztva kenjünk rá a jégkrémet, kissé meglapítva minden lapon.

Ezután tegyük fel a tetejükre a megmaradt süteménylapokat, enyhén megnyomva. Szendvicseket kapunk, amelyeket a pergamennel bélelt sütőlapra helyezünk és fagyasztjuk, amíg meg nem szilárdulnak, vagyis legalább 4 óráig.  Végül vágjuk félbe a szendvicseket, hogy háromszögeket kapjunk.

Tipp: 1 héttel a felszolgálás előtt is el lehet készíteni a jégkrém szendvicseket – csak fagyasztva kell tartani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php