Fájdalom és gyulladáscsökkentő ételek

A gyulladásos állapotokban a szervezet megpróbálja megvédeni magát, és gyógyítani a fájdalmat okozó sérülést vagy fertőzést. Gyakori, fájdalommal járó gyulladásos tünet lehet egy duzzanat vagy irritált bőr,  súlyos esetekben azonban a fájdalmas testrészt már megmozdítani sem tudjuk.

Ételek, amik segítenek a gyulladásos tünetek csökkentésében

A krónikus gyulladások esetében az immunrendszer támadása soha nem áll meg. Ez egy szinte soha véget nem érő harc a szervezet belsejében. A gyulladás nem más, mint egy alattomos támadás a szervezet ellen, egy lüktető, pusztító, forrongó veszélyzóna.

Az ízületi bántalmak is előbb-utóbb krónikus gyulladáshoz vezethetnek. A krónikus ízületi gyulladás leggyakrabban előforduló változata az osteoarthritis, amely jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. A gyulladással együtt jár a kínzó fájdalom, amely kisugárzik az izmokra és az inakra is. A betegség kialakulása nem előzhető meg, de a megfelelő kezeléssel lassítható a lefolyása. A betegség a porcot és a csontot is érinti. Az érintett ízületek merevek lesznek, mozgásuk korlátozottá válik.

Szerencsére van természetes lehetőségünk csökkenti a krónikus ízületi gyulladás és a fájdalom megjelenésének valószínűségét. Az első lépés ha beépítjük a gyulladáscsökkentő élelmiszereket az étkezésünkbe. Szerencsére az a krónikus gyulladások ellen hatékonyan fellépő élelmiszerek listája hosszú hosszú és ízletes.

Nem meglepő, hogy ezek olyan ételek, amelyek gazdagok immunerősítő vitaminokban, antioxidánsokban, flavonoidokban, növényi tápanyagokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, egészséges zsírokban és összetett szénhidrátokban.

Íme a 3 legerősebb gyulladáscsökkentő szuperétel:

Zöld Tea
Green Tea egyike a világ legnépszerűbb italainak. Tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal, nagyon jótékony hatással van a szervezetre, javítja az agyműködést, zsírégető,  és  gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A zöld teában található polifenol olyan vírusellenes összetevőket tartalmaz, ami védelmet nyújthat az influenza ellen, emellett – kénes illatának köszönhetően – a rossz lehelletet is megszünteti. Az már szinte csak hab a tortán, hogy a zöld tea kortyolgatásával csökkenthető a fogszuvasodás, és a dohányzás által előidézett gyulladásos szájbetegségek kialakulásának esélye is.

Napi fogyasztása javasolt.

zöld tea

Foto:123rf.com

Pisztácia
Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a pisztáciában fellelhető bioaktív vegyületek erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.

A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét

Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Összességében ezért kiváló fegyver a szervezet krónikus gyulladások ellen indított háborújában.

Fotó: 123rf.com

Kivi
A kivi, egy körübelül 3 centi hosszú gyümölcs, ezért nem is gondolnánk hogy egy egészségbomba.

A benne található rostok, valamint a kálium a szív egészségének megőrzésében játszanak szerepet. Érdekes, és kevéssé ismert jótékony hatása, hogy segít az alvászavarok kezelésében, pihenhetőbbé és hosszabbá teszi az alvást. A cukorbetegség, szívbetegség, elhízás, és rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Csökkenti a stressz hatásait, kiváló az ízületi gyulladások ellen és hatékony a vírusok és baktériumok támadásaival szemben is. Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.

kiwi

Foto:pixabay.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index