Fáj és dagad a lába trombózis után? Ne nyugodjon bele!

A mélyvénás trombózis sok esetben erős lábfájással, dagadással, kékes-lilás elszíneződéssel jár. Az akut probléma elhárítása után a beteg előre meghatározott gyógyszeres kezelésben részesül, valamint javallatokat kap életmódjára vonatkozóan.

Azonban megeshet, hogy még a trombózis utáni években is jelentkezik lábfájdalom, ami ijedelemmel töltheti el az illetőt. A panasz legtöbbször poszttrombotikus szindrómára utal. Hogy miként lehet ezt elkerülni, arról prof. Blaskó György véralvadási specialistát kérdeztük.

Lábfájás, lábdagadás, lábszárfekély

Mélyvénás trombózis után komoly életmódbeli változtatásokra van szükség (pl. túlsúly leadása, dohányzásról való leszokás), ám ha nem figyel oda magára a beteg – és orvosa- kellőképp, akkor annak komoly következményei lehetnek az illető mindennapjaira nézve. Megfelelő utókezelés nélkül ugyanis az esetek egy részében a vénabillentyűk károsodásával járó ún. poszttrombotikus szindróma (PTS) alakulhat ki. A probléma az érintett végtag fájdalmával, dagadásával, görcseivel, érzészavaraival jár, és rossz esetben akár lábszárfekélyhez is vezethet, továbbá remek táptalaja lehet egy újabb trombózisnak is” – figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

visszértagulat

Bár a PTS pontos okát még nem tudni, ám nagy valószínűséggel azért alakul ki, mert a mélyvénás trombózis utána nem számolják fel az okot, így a tönkrement vénabillentyűk ott maradnak. (Tehát lehet az ok a hemodinamikában és az alvadási rendszerben is). Kezelés nélkül az esetek kb. 80%-ában 10 éven belül kialakul a poszttrombotikus szindróma. Friss tanulmányok szerint a vénabillentyűk refluxa, valamint a D-dimer szintje összefüggésben áll a későbbi PTS kialakulásával, ám komoly befolyást gyakorol rá továbbá a megválasztott antikoaguláns, vagyis véralvadásgátló kezelés is. A PTS megítélése mindenképpen szakorvos dolga éppúgy, mint a megfelelő kezelési ajánlás. Jelenleg is nagyok az eltérések az egyes „iskolák” között, de annyit már tudunk, hogy minden beteg egyénileg ítélendő meg” – mondja a professzor.

A PTS tünetei

  • Lábfájdalom
  • Lábdagadás
  • Viszketés
  • Bőr elszíneződése
  • Visszerek
  • Nehezen gyógyuló sebek/fekély

Mit lehet tenni?

Az első és legfontosabb az az utánkövetés és a megfelelő gyógyszeres kezelés, melynek segítségével az INR beállítható (2-3).  Amennyiben a beteg életének kevesebb, mint 80 százalékát élte le INR 2-3 között, a PTS kialakulására nagy az esély” – figyelmeztet prof. Blaskó György.  A legjobb INR 2.5 felett tartani egészem 3.5-ig!

Emellett érdemes a betegnek kompressziós harisnyát hordania, mely a felületes vénákat összenyomja, így a keringés a mélyen lévőkben terelődik, ott felgyorsul, így a vénás pangás megszűnik. Ez nem csak a fájdalmat és az ödémát enyhíti, de a vérrögök kialakulásának esélyét is csökkenti. Mindezeken kívül a betegnek ügyelnie kell életmódjára is (bőséges folyadékfogyasztás, túlsúly leadása), valamint hogy megfelelően kezelve legyenek egyéb betegségei (pl. magasvérnyomás, cukorbetegség). Fontos, ha a lábszárfekély már kialakult, akkor annak tisztántartása kiemelt jelentőséggel bír! A láb fekélyeinek kezelése igen komplex, mert a véralvadási rendszer szakembere, az angiológus, lymphologus, érsebész szoros együttműködését igényli, ezért jobb elkerülni.

Forrás: Trombózisközpont