Fahéj segíthet a tanulásban?

 A jól tanuló egerekre nem hatott, de a nehezebb fejűek szinte megtáltosodtak a fahéjtól. A kutatók szerint a nátrium-benzoát lehet a jelenség kulcsa.

Meglepő felfedezést tettek a chicagói Rush University Medical Center kutatói: a fahéj javította az egerek tanulási képességeit. Egy hónapos rendszeres fahéjfogyasztás után a kísérleti labirintussal nehezebben boldoguló kisemlősök már könnyebben megtalálták a kivezető utat.

A kutatást vezető Kalipada Pahan szerint az egerek szervezete nátrium-benzoátot termel a fahéj feldolgozásakor, és ez hat az agyuk memóriaközpontjára.

A tanulási központnak a hippokampuszt tartják, az ebben található különböző fehérjék aránya és mennyisége szabja meg, hogy kinek mennyire „ragad meg a fejében” egy új információ. A memóriát serkentő egyik fontos fehérje, a CREB szintjét egyértelműen emelte a fahéjfogyasztás – emelte ki Pahan.

tanulás

Azok az állatok viszont, amik már eleve gyorsan tanultak, nem fejlődtek a szokatlan táplálék-kiegészítőtől.

„Az emberek eltérő tanulásai képességei sok gondot okoznak az oktatásban világszerte. Óriási eredmény lenne, ha tudnánk csökkenteni ezeken a különbségeken – fogalmazott Kalipada Pahan.

A kutatók a fahéjfajtákat is megvizsgálták. Amerikában malabári fahéj csak elvétve kapható, a két másik fajta, a ceyloni és a kínai közül az előbbi a tisztább – állapították meg.

 

Forrás: Hirado