Fagyos idő több helyen köddel és hószállingózással

Az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet fokozatosan feloszlik, de foltokban – főként a déli, délkeleti tájakon – tartósan megmarad, másutt gyengén felhős lesz az ég, több órára kisüt a nap.

A ködös, felhős tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -14 fok között várható, de a derült, vastagabb hóval borított vidékeken -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 0, a ködös területeken -10 fok körül alakul.

Időjárási front továbbra sem éri el térségünket, a magasban viszont melegebb levegő érkezik fölénk. A fokozottan érzékeny szervezetűek éppen ezért a melegfrontokkal együtt járó tüneteket tapasztalhatnak, náluk ingerlékenység, fejfájás, álmatlanság jelentkezhet. Hideg marad az idő, napközben is többnyire fagypont alatt alakul a hőmérséklet. Egyre több helyen lehet számítani a levegőminőség romlására.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Az éjszaka képződő zúzmarás köd helyenként tartósan megmarad – nagyobb eséllyel a Duna és a Dráva mentén -, de lesznek napos körzetek is. A ködben illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzetből ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -15 fok között alakul, a tartósabban derült, vastag hóval borított tájakon lehet -20 fok közelében a minimum. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -5 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 19. -3,9 °C -3,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,0 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,2 °C (1942)

Forrás: met.hu