A fagyitól vagy a légkonditól fáj a torkunk?

Ki gondolná, hogy nyáron is igen gyakori a torokfájás és a –gyulladás? Dr. Augusztinovicz Mónika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről beszélt.

Hideg ital és fagyi miatt lenne?

A télen jelentkező torokgyulladás fő okozói a zárt helyiségekben felszaporodó kórokozók és a hideg levegő, amelyet belélegzünk. Nyáron ilyen szempontból kockázatosnak számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is izgathatja a nyálkahártyát. Szintén légúti nyálkahártya-gyulladást okozhat a légkondicionált helyiség vagy autó és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérsékletváltozás. Az idei nyárra jellemző változékony időjárásban a torokfájást okozó légúti vírusok is könnyebben szaporodnak.
Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a fájdalom napokig nem múlik és más tünetek is társulnak hozzá.  Az orvos ilyenkor utánajár, nem Legionella baktérium áll-e a háttérben, amely alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A légiós betegség ezzel szemben egy összetett tüneteket produkáló, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a betegség korai felismerése.

Mi lehet a baj a légkondival?

A légkondicionálóval felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen található benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy ha a Legionella bejut az épület gépészeti rendszerébe, az ott pangó vízben igen gyorsan sokszorozódik. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett baktérium okozhatja a betegséget. Az is gondot okozhat, hogy a nincs légmozgás, és a rendszer mindig ugyanott fújja a hideg levegőt az ott tartózkodókra. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és testi problémák: a torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése.

torokfájás

Óvatosan az antibiotikummal!

“Minden esetben az orvos feladata, hogy eldöntse: szükség van-e antibiotikumra. Amennyiben akut bakteriális torokgyulladásról van szó, többnyire nem jelentkezik köhögés, de magas láz, lepedékes vagy tüszős mandulák és duzzadt elülső nyaki nyirokcsomók is feltűnnek a torokfájdalom mellett.  A hosszan tartó, nyálkahártya károsító vírusbetegség is megnyithatja a kaput a torokban lévő, illetve odajutó baktériumok előtt és így jönnek létre az úgynevezett másodlagos bakteriális fertőzések. Ilyen esetekben és a szövődmények kizárása miatt szükséges lehet az antibiotikum” – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Mónika, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze. – “Egyéb esetekben egyrészt nem használ az antibiotikum, másrészt a fölösleges gyógyszerszedés az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók szaporodását is okozhatja.
Mivel azonban a tünetek (nyelési nehézség, izomfájdalom, gyengeség, láz) gyakran kínzóak lehetnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a kezelés végett. A kellemetlen tünetek csillapításához beválhat az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a sósvizes gargarizálás és a szopogató tabletták is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.