Ezt emészd meg! – A katáng segít…

Néha szeretnénk kicsit átmosni, megtisztítani szervezetünket – a gyógynövények segítenek ebben, egyik leghasznosabb köztük a mezei katáng.

Salaktalanításra, méregtelenítésre kiválóak a gyógynövénytea-kúrák.

A mezei katáng vagy vad cikória például igen jó hatással van gyomrunkra, emésztésünkre. Vajon mit tud még?

Ránézésre mindenkinek ismerős lehet a mesékben is szereplő, hazánkban őshonos, parlagon hagyott területeken, utak mentén is megtalálható, kék, fehér vagy rózsaszín virágú növény. Szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai azonban talán kevésbé ismertek. Teaként és cseppenként adagolható formában is alkalmazható.

Könnyebb vele az emésztés…

Az egyik legbájosabb virágunk régies neve naputánjárófű. Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét, a mezei katáng a népi gyógyításban régóta ismert drog.A díszítő elemként is jól mutató katángnak a gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. A növény keserűanyagokat tartalmaz, inulint, fruktózt, kolint valamint ún. szeszkviterpén laktonokat. Ennek köszönhetően nemcsak segít emésztési problémák – így felfúvódás, bélgáz-képződés – esetén, de étvágyat is csinál, az epetermelést pedig serkenti.

Nem véletlen, hogy alkalmas a gyomorfekély-, de a máj és a vese működési zavarainak kezelésére. Fenolsavjai miatt vízhajtó hatása van, a vér triglicerid- és koleszterinszintjét csökkenti. Kiegészítő kezelésként használják bőrbetegségekre, például köszvényre.

A katáng nemesített változata a cikória, mely főként a téli időszakban hasznos vitaminadagot nyújt – tele van ásványi sóval, van benne karotin, foszfor és mész. Kedvelt felhasználási módja a cikóriasaláta.

Foto:pixabay.com

Cikóriasaláta elkészítése:

Szükséges hozzá:

  • 2 fej cikória saláta 1 csomó piros retek
  • 1/4 csomó metélőhagyma
  • 1 pohár joghurt
  •  1/2 citrom.

A cikória salátát jól megmossuk és lecsepegtetjük. Kisebb levelekre szedjük. A retket megtisztítjuk, felszeleteljük. A metélőhagymát apróra vágjuk és a salátával összekeverjük, kevés sóval megszórjuk. Tálaláskor simára kevert joghurttal meglocsoljuk, meghintjük metélőhagymával és citrom gerezdekkel díszítjük.

A katáng gyökeréből a XVI. század óta készítenek enyhén kesernyés, fűszeres ízű kávét. A vad fajból nemesített cikória szárított és pörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé – a koffeintartalom csökkentése miatt gyakran keverik valódi kávékhoz. Gyökérkivonata alkoholmentes italok része is.

Főzelék, leves, kávékrémcukor szintén készülhet belőle.

Nemesítéskor egyre húsosabb és fehérebb levelek kikísérletezésére a cél, ezek már nem keserűek. Ilyen például az Észak – Olaszországból származó radicchio.

Az egyre gyakoribbi váló emésztési problémák miatt sokan találkozhattak már ezzel a két megnevezéssel: IBS és SIBO.

Emésztési problémák: IBS vagy SIBO?

Katángtea

Katángteát úgy készíthetünk, ha 2 dl vízben felforralunk egy szárított, apróra vágott katánggyökeret, főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Mézzel lehet édesíteni. Étvágy- és emésztést serkentő hatású.

Foto:pixabay.com

Kinek nem ajánlott?

Bár egyes gyógynövényeknek túlzott fogyasztása, alkalmazása kerülendő, a mezei katángnak nincs ilyenkor sincs mérgező hatása. Epeköves betegek azonban csak kellő óvatossággal fogyasszák!

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.