Ezért ne használjuk a nyilvános vécé szappanját!

Komoly fertőzést szedhetünk össze

Nem újdonság: a nyilvános vécék egy részében van szappan, a többiben nincs – de még az is lehet, hogy jobban járunk, ha a meglevőket sem használjuk. Az ok: cseppet sem biztonságosak, fertőzés alakulhat ki alkalmazásuk miatt.

Régóta bosszankodás tárgya, hogy amikor nyilvános vécében kell elvégeznünk a dolgunkat, sok esetben nincs szappan, hogy megmossuk a kezünket.

Ám egy új tanulmány szerint talán jobban is járunk, hogy nincs. Ugyanis előbb a szappan tisztaságáról kellene meggyőződnünk és csak utána kezet mosnunk vele.

De vajon miért?

Nos, a JSTOR nevű lapban nemrég megjelentetett tanulmány állítja: a nyilvános vécékben található szappanok fertőzéseket okozhatnak. Akik ugyanazon a szappanon osztoznak a dolguk elvégzése után, nagy eséllyel Staphylococcus aureus fertőzést kaphatnak, amely ráadásul antibiotikum-rezisztens.

Mi több, súlyosabb problémát is kockáztatunk a szappan használatával: a norovírust, azaz gyomor influenzát.

A szappan nem áll elegendő ideig a nyilvános vécék mosdókagylóin ahhoz, hogy kiszáradjon, így hát a baktériumok és a gombák felhalmozódásának esélye sincs kizárva. Hosszabb időre lenne szüksége ahhoz, hogy megszáradhasson, ráadásul a mosdókagyló szélében erre kevés lehetősége van – s itt bőven felgyűlhetnek a baktériumok, élesztőgombák, melyek személyről személyre is átadhatók.

Ne higgyük, hogy a szappan tisztítja önmagát s ezért kevésbé szed össze baktériumokat – használjunk inkább folyékony változatot, ha van.

Ugyanis a nyilvános vécékben található szappan minden használatot követően a bőrről származó organizmusokkal érintkezik, s ezek között lehet az ártalmatlan baktériumtól kezdve a súlyos fertőzést okozókig bármi.

Különösen óvatosnak kell lennünk, ha immunrendszerünk meggyengült, mert úgy még könnyebb elkapni egy fertőzést.

S még ha a folyékony szappant használjuk is, a legbiztosabb, ha alkoholos fertőtlenítővel is megtisztítjuk a kezünket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.