Ezért lehet átverni az időseket

Könnyebben csapják be az idős embereket, mert nem bíznak meg eléggé saját emlékezetükben.

Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: az idős embereknek romlik a memóriája. Általános jelenség, hogy kevésbé jegyzik meg a dolgokat és nehezebben emlékeznek vissza az előző napok, hetek eseményeire, ha régi emlékeik élesek is.

Az amerikai Georgia Institute of Technology kutatói EEG szenzorokkal figyelték meg az emlékeiket felidéző idős emberek agyát. Azt állapították, hogy a memóriájuk túl sok felesleges információt rögzít, ezért nehezebb pontosan előhívni belőle valamit. A nehézkesség, a túl sok zavaró körülmény pedig bizonytalansághoz vezet.

Ez a fiatalabbakat általában bosszantja, de ami ennél sokkal rosszabb, a csalók is ezt használják fel, hogy félrevezessék az időseket.

„Tudja, ahogy a múltkor beszéltük, ahogy megállapodtunk…” – elég határozottsággal még egy fiatalt is meg lehet ingatni, hát még olyan valakit, aki amúgy sem bízik a memóriájában.

Az amerikai kutatók 60 éves és annál idősebb önkéntesekkel, valamint egy fiatalokból álló kontroll csoporttal dolgoztak. Miután az EEG szenzorokat a fejükre helyezték, mindennapi használati tárgyak képeit mutatták meg nekik. A fotókhoz egy színt és egy helyet is társítottak, például „sárga” és „nappali”. A résztvevőknek az egyik információt meg kellett jegyezniük, a másikat pedig elfelejteniük.

idosek

Egy órával később megkérdezték tőlük, hogy a képen látott tárgy régi vagy új volt, és hogy illett-e a két jellemzőhöz. Egyik csoport sem tudta jól felidézni azt, amit nem kellett, viszont a tárgyra a fiatalok és az idősek is jól emlékeztek.

Viszont, amikor belekérdeztek, hogy biztosak-e benne, az idősek inkább visszakoztak, és elbizonytalanodtak. Az EEG szerint az idősek agya sokkal nagyobb erőfeszítéssel dolgozott, és hosszabb időt töltött az emlékezéssel – mondta el a kutatást vezető Audrey Duarte.

Az agytevékenységük alapján arra is következtettek, hogy a 60-an felüliek számos lényegtelen információt rögzítenek akaratlanul, a fejükben lévő információ sokkal „zajosabb”.

A fiatalok agya sokkal pontosabban tárolja az emlékeket, ezért is lehet, hogy sokszor még a nagyon idős emberek is tisztán emlékeznek a saját ifjúságukban történtekre.

 

Forrás: Hirado