Ezért fáj jobban a férfiaknak nátha

Idén is tízezreket döntött le a lábáról a téli influenza, és mint kiderült, a legjobban a férfiak szenvednek a járványtól.

Amerikai tudósok három tanulmányt is segítségül hívtak, hogy bebizonyítsák: ha ilyen megbetegedésről van szó, a gyengébbnek nevezett nem van helyzeti előnyben.

Tavaly márciusban a pennsylvaniai és a philadelphiai egyetemen két új tanulmány született a nők immunrendszerének felépítéséről. A tudósok arra jöttek rá, hogy a nők mindent a második X kromoszómának köszönhetnek, amely védelmet biztosít számukra a téli influenza ellen.

A második X-kromoszóma hordozza azokat a géneket, melyek a férfiak Y-jához képest erősebb védelmet biztosít a betegségek ellen, ráadásul a gének a hidegben aktívabban működnek és extra gyorsan gyűrik le a vírust.

Portrait of an ill man blowing his nose in the bed

A nők hormonális felsőbbrendűségéről szóló elméletet  a John Hopkins egyetem 2015-ös kísérletével alapozták meg. De a tudósok nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogy a nők nagyobb biztonságban vannak-e a járványokkal szemben, hanem azt is részletesen megvizsgálták, hogy az ösztrogén hogyan befolyásolja a vírus terjedését.

A tanulmány keretében férfi és női orrsejteket fertőztek meg influenzával. Az ösztrogén megakadályozta a vírus terjedését a sejtben, de a férfiaknál a női hormon hiánya miatt megsokszorozódott a fertőzés.

A kaliforniai Stanford Egyetemen már 2014 nyarán rájöttek arra, hogy az influenza elleni oltás is egyértelműen hatásosabb a nőknél, mint a férfiaknál. A nők szervezetében sokkal több antitest keletkezett, a férfiak közül pedig azok jártak a legrosszabbul, akiknek kirívóan magas volt a tesztoszteron-szintjük.

A három tanulmány alapján nemcsak arra hívták fel a figyelmet, hogy melyik az életrevalóbb nem a vírus elleni küzdelemben, de arra is rámutattak, hogy teljesen normális, hogy a férfiak gyengébbnek, védtelenebbnek érzik magukat influenza-járvány idején.

Számukra nem csupán  a megbetegedés valószínűbb, de a járvány leküzdése és a tüneteik kezelése is komoly, szövettani akadályokba ütközik. A náthás férfiak a kór minden egyes szakaszát megszenvedik, és csak az győzedelmeskedhet a járvány fölött, aki az átlagosnál kevesebb férfiúi hormonnal lett megáldva.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.