Ezért díszítsd változatos cserjékkel a kerted

llatosak, színesek, ízesek és néha lenyűgözőek. Számtalan indok, hogy kertünkbe ne csak unalmas tuja hanem változatos cserjék is kerüljenek.

1. Beillatozzák a kertet

Vannak olyan virágok, amelyek délután öt körül illatoznak a leginkább, ezért ültessük őket olyan helyekre, ahol az illatuk a legjobban tud érvényesülni, pl.: ablak közelébe ösvények szegélyébe. Ilyenek pl.: kikeleti bangita, orgona, narancsvirágfa, levendula stb.

Narancsvirágfa hazánkban nem télálló, cserépben neveljük, télen vigyük védett helyre

2. Nyári melegben hideg színek, ősszel meleg színes lombok

Nyár közepén jól mutatnak a kertben a kék virágú bokrok. Pl.: veronikacserje, törökrózsa, angolszakáll stb. Ezek a napfénykedvelő fajok kedvelik a szélvédett helyet és a jó vízáteresztésű talajt. Sok bokor és cserje lombozata meleg színeket ölt az ősz folyamán – sárgát, okkert, tűzvöröset. A legszebb színek meleg és száraz, de nem perzselően forró nyarak után várhatók.

3. Bokrok és kúszónövények: ideális partnerek

Számos bokornál fordulhat az elő, hogy míg az egyik évszakban tetszetős, a másikban már nem olyan érdekes. A látvány érdekében neveljünk a bokrok ágai között futó- vagy kúszónövényeket.

Futtathatunk loncot például a tavasszal elvirágzott aranyvesszőre

4. A bokor, mint éléskamra

A madarak nagyon kedvelik a bogyókat termő bokrokat. Megéri őket a kertbe csábítani, mert megtizedelik a kártevőket (hernyókat, meztelen csigákat). Hogy egész évben vendégeink legyenek, ültessünk sokféle bogyótermő bokrot.

5. Tűlevelűek alatt

A fenyőfélék alatti száraz árnyékban a legtöbb bokor nehezen él meg, mert ha nem gondoskodunk arról, hogy bokor elegendő nedvességet kapjon, akkor a fenyőfélék elszívják előlük a talajban lévő nedvességet. Az ültetőhelyet gondosan készítsük elő, a telepítéssel várjunk egy kicsit, ne ültessük rögtön a bokrokat a fák alá.

6. Derűs zugok

Barátságosabbá tehetjük a kert sötét, árnyékos részeit tarka levelű bokrokkal. Pl.: ezüstfa, fehér som, bodza. A világos, élénk színű levelek érzékenyek az erős napfényre, ezért az ilyen bokrokat fák alá, félárnyékba ültessük.

 

feketebodza2

7. Egész évben mutatósak

Fontos, hogy a kertekben egyensúly legyen a lombhullató és az örökzöld bokrok között. Az az ideális, ha a kert kétharmadába örökzöld bokrokat telepítünk, és csak egyharmad részben lombhullatókat, így ellensúlyozzuk a téli kopárságot.

prvovencikert 2

Ne felejtsük el, hogy mivel a bokrok nem hullatják a leveleiket, ezért egész évben öntözni kell őket, amíg meg nem erősödnek.

8. Ősszel tovább él a kert

Azokat a bokrokat, amelyek ősszel vagy késő ősszel virágzanak, ültessük a ház közelébe, hogy a szobák ablakaiból jól láthatók legyenek.

9. Színes vesszők a csupasz kertben

A legszínesebbek az előző évben kihajtott vesszők. Tavasszal tőből távolítsuk el azokat a szárakat, amelyek már elvesztették élénk színüket. Ezzel arra ösztönözzük a növényt, hogy új tőhajtásokat hozzon, amelyekből a következő télen szép színes szárak lesznek

10. Elhervadt virágok

A hortenziák elszáradt virágai a fagyos időben, amikor a jégtől csillognak, nagyon szépek, a rózsák pedig piros csipkebogyóikkal élénkítik a téli kertet. Ezért ne siessük el ennek a két növénynek a metszését.

11. Mindent a látványért

Gyönyörűek a tavasz fehér és pasztellrózsaszín virágai, pl.: csillagsom, dúsvirágú gyöngycserje, redőslevelű bangita.

Forrás: edenkert.hu