Ezekre a betegségekre jó a szezámmag

A hagyománytisztelő emberek esetleg kóstolták már frissen, sült pulykán vagy magvas bucin, míg a kulináris élvezetek rabjainak fantáziája ennél mélyebbre hatol az egzotikus ételek világába. Például a szezámolaj említése a távol-keleti tájakra vezeti őket.

A szezám (Sesamum indicum ) méteres magasságú trópusi lágyszárú növény – tehát a cím helytelen, nem fán terem a magja.

Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely zsíros olajat, B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.

A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike. Indiából származik és a hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Indiából Kínán és Japánon keresztül nagyon hamar elterjedt az összes mediterrán országban. III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették, amelyről a hieroglifákon is megemlékeztek. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük és férfiasságuk növelése érdekében. Ma már nem hiányozhat Afrikából és Amerikából sem.

A szezámmag a magok királya

Nem azért, mert a legnagyobb, hanem azért, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik.

szezámmag

A szezámmag felhasználása: aromaterápia és rákgyógyszer

Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.

Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését illetve csökkenti a koleszterinszintet.

Dióallergiások, figyelem!

A szezámmagos rántott szeleten kívül keverhetjük a házikenyér tésztájába is, vagy megszórhatjuk pogácsáinkat a sárga magokkal, sőt jóízű édességek is készíthetők belőle. A dióra allergiások azonban tartózkodjanak a nagy mennyiségű szezámmag fogyasztásától, mert ún. keresztallergia alakulhat ki náluk.

Forrás: edenkert.hu