Ezeket ültessük a nyári sziklakertbe!

Ebben a bejegyzésben olyan sziklakerti növényeket mutatok be, amelyek egész nyáron, nemcsak levélzetükkel, hanem színpompás virágokkal is díszíthetik sziklakerted. Próbáltunk hasonló igényű, egyszerűen gondozható növényeket összeválogatni, főleg világosabb helyre, a +1 egy kicsit kilóg a sorból, ha tovább olvasol kiderül miért. 

1. Örökzöld keserűfű

Az örökzöld keserűfű egy igazi jolly joker, ugyanis nemcsak sziklakertbe ültetve mutat nagyon jól, hanem virágágyás szegélyeként és talajtakaró növényként is.A teljes árnyék kivételével bármilyen fényviszonyú helyre ültetheted napostól, a félárnyékosig.

orokzoldkeserufu

Lényegében bármilyen talajba ültetve jól érzi magát, egyedül arra kell csak odafigyelni, hogy alkalmanként megöntözd, ezért az apróságért cserébe, egész nyáron hozza bordó, fehér és rózsaszín virágait!

2. Örökzöld orbáncfű

Az örökzöld orbáncfüvet, amiatt választottam, mert élénksárga virágai, és haragos zöld, apró levelei egyaránt szép látványt nyújtanak a sziklakertben. Nagyon alacsony növény, szinte kúszik a talaj mentén, ezért akár talajtakarásra is használhatod. A nyár első felében, szinte elborítják, a sárga virágok.

orokzoldorbancfu

Az örökzöld orbáncfű, elsősorban a világos helyeket kedveli, a tűző napot, valamint az árnyékot nem. Öntözni nem kell túl sűrűn, elég csak akkor, hanagyon meleg van, és már régóta nem esett eső. Egyedül a talajjal szemben válogatós egy kicsit, legjobban a tápanyagokban gazdag talajokat kedveli.

3. Alacsony kőmagcserje

Az alacsony kőmagcserje egy igazi sziklakerti növény, mérete miatt itt mutat leginkább jól. Az egész nyáron nyíló, csillag alakú kék virágai, valamint sötétzöld, húsos, tűlevélre emlékeztető levelei remekül festenek, a sziklás, kavicsos környezetben. 

alacsonykomagcserje

 Ez a kedves kis növény félárnyékos, és világos helyre is ültethető, a mélyárnyékot és a tartós tűző napot nem igazán kedveli. Jól viseli az átmeneti szárazságot, de ha néha megöntözöd, azt meghálálja. Egyedül a talajjal szemben igényesebb, a tápanyagban dús talajokat szereti leginkább.

+1 Szürke cipruska

Elérkeztünk a bevezetőben említett különchöz a szürke cipruskához. A szürke cipruska a listában szereplő többi növénytől eltérően csak félörökzöld, ami miatt, még úgy gondoltam, hogy helye van itt, az a többieknél még egy fokkal egyszerűbb nevelhetősége, és igénytelensége.

szurkecipruska

Ha tűző napra keresel olyan növényt, amit nem kell öntözni, és egész nyáron virágzik, akkor a szürke cipruska a te virágod. Napon, lazább talajba ültetve szinte elpusztíthatatlan. Jól bírja a nyári szárazságot is, általában beéri azzal a vízmennyiséggel, amit a csapadékból nyer. Egy teendőd akad csak vele. Ha elvirágzott, ne sajnáld visszavágni, így megőrzi bokros formáját.

Forrás: CityGreen