Ez a szívinfarktus 7 leggyakoribb kísérőjelensége

A közhiedelemmel ellentétben, a szívroham nem jelentkezik egyik percről a másikra, a szívinfarktust elszenvedő ember általában már órákkal, napokkal, vagy hetekkel korábban tapasztalhat a szívének működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jeleket.

Dr. Vaskó Péter kardiológus segítségével összegyűjtöttük, hogy melyek azok a tünetek, amelyek szívrohamra utalhatnak, és mi a teendőnk akkor, ha ezeket a panaszokat érezzük.

A szívinfarktus legjellemzőbb tünetei:

  1. Mellkasi fájdalom: Ez a szívroham leggyakoribb kísérőjelensége. A szívbetegségre utaló fájdalom a mellcsont alatt, a középvonaltól kissé balra jelentkezik. Nyomásérzés valamint perzselő fájdalom kíséri, ami átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll területére. Főként a bal karon lehet jellemző. Különbséget kell tenni az ún. stabil angina pectoris (fizikai terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom) és az infarktus kapcsán, a koszorúér hirtelen elzáródása miatt fellépő angina között. Előbbi pihenésre, megállásra, nytroglycerin hatására enyhül. Az infarktus során fellépő szorító mellkasi fájdalom viszont nem szűnik, sőt erősödik. Ilyenkor a szívizom egy része a vérellátás akadályozottsága miatt elpusztul.

  2. Hideg veríték: Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr, a szívroham általános jele.

szív

A szívinfarktus lehetséges vegetatív tünetei:

  1. Fáradtság: Gyakori tünet, hogy valaki krónikus fáradtságot, nagyfokú levertséget tapasztal a szívrohamot megelőző időszakban. Ez olyan mértékű lehet, hogy gyakran a napi tevékenység elvégzésében is akadályt jelent. Természetesen, -e panasz mögött, más ok is állhat, de ha valaki szokatlan és tartós fáradtságot érez, amelyhez rossz közérzet is társul, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnia.

  2. Szorongás és stressz: Percekkel a szívroham előtt hirtelen jött erős szorongást, halálfélelmet érezhet a beteg.
  3. Emésztési zavarok és émelygés: Nem ritkák az olyan gyomorpanaszok, amelyek valójában szívproblémára, közelgő szívrohamra utalhatnak. Hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, émelygés és más emésztési zavarok is utalhatnak a szívműködés zavarára. A szívrohamot hányinger, hányás is kísérheti.

  4. Légszomj: Ha valaki pihenés, vagy minimális erőfeszítés mellett kifullad, lehetséges, hogy más betegségben szenved (asztma, vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben /COPD) De az erőteljes légszomj jelezhet szívrohamot is.

  5. Gyors és szabálytalan pulzus: Aggasztó tünet a gyors és szabálytalan pulzus, amely gyengeséggel, szédüléssel, légszomjjal jár.

szívbeteg01

Mit tegyünk, ha ezeket a tüneteket érzékeljük?

A szív- és érrendszeri megbetegedések halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek, ezért infarktus gyanúja esetén, azonnal kardiológiai centrumba kell vitetni a beteget mentővel, (!) hogy minél előbb helyre tudják állítani a keringést az elzáródott szakaszon. Ez azért is nagyon fontos, mert sajnos az idő múlásával egyenesen arányosan csökkennek a túlélés esélyei” – figyelmeztet Dr. Vaskó.

A kardiológus szakorvos tanácsai, a megelőzés érdekében

A infarktus megelőzésében kiemelt szerepe van a rendszeres kardiológiai szűrésen való részvételnek és az életmódváltásnak.

  • Vegyünk részt rendszeresen kardiológiai szűrésen,
  • Mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást,
  • Végezzünk valamilyen rendszeres fizikai aktivitást, naponta legalább 30 percig,
  • Figyeljünk a táplálkozásunkra, mérsékeljük a só bevitelt és a zsírfogyasztást,
  • Adjuk le súlyfeleslegünket,
  • Tanuljuk meg a stresszt megfelelően kezelni.

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.