Ez a bólé tuti választás – recepttel

A franciák karácsonykor pezsgőt isznak, a németek krampampulit, nálunk inkább a bor a jellemző, de szilveszterkor a bólé a nyerő.

legtöbb háziasszony a jól bevált bóléreceptjét keresi elő, hogy aztán a vendégseregnek leesen az álla a tudományunktól, amit nem csak a vacsorásnál tudunk kamatoztatni. Az ünnep ideje alatt, annyi mindenre lehet koccintani, ezért is lenne kár kihagyni a csodás alkalmat, hogy valami extrát készítsünk a szeretteinknek és barátainknak.

Ha valami erőset szeretnénk

Amire szükségünk lesz: 250 g fagyasztott meggy, 250 g fagyasztott eper, 1 citrom karikázva, 250 g mazsola, 1 liter lehetőleg száraz bor, fél liter rum, 1 üveg pezsgő

A hideg borral és rummal egyszerűen keverjük össze a gyümölcsöket és a mazsolát, majd tegyük vissza azt a hűtőbe. A pezsgőt érdemes akkor hozzáadni a bóléalapunkhoz, ha már megérkeztek a vendégek. A kellő édesség elérése érdekében nyugodtan használhatunk cukrot, de ha édes pezsgőt választunk, talán el is hagyható.

bólé

Az ütős limonádé szerelmeseinek

Amire szükségünk lesz: 2 üveg magozott meggybefőtt, 2 üveg pezsgő, 2 liter gyömbér, 1 kis darab reszelt gyömbér

A lereszelt gyömbért és a meggyet annak levével együtt alaposan keverjük össze, majd hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket. Ezután jöhet a pezsgő és a gyömbéres üdítő. Ha a gyerekeket sem szeretné kihagyni a mókából, akkor nekik elkészítheti ugyanezt a receptet alkoholos helyett, kölyökpezsgővel.

Az egzotikus változat

Amire szükségünk lesz: 3 mangó, 10 cl sárgabaracklikőr, 8 cl barna rum, 2 narancs leve, 2 citrom leve, 4 ek cukor, 2 üveg száraz fehérbor, 2 üveg száraz pezsgő

Első lépésként összevágjuk a gyümölcsöket majd a pezsgőn kívül minden hozzávalót hozzáöntünk. Az alap mehet egy órára a hűtőbe, majd szervírozáskor jöhet hozzá kedvenc száraz pezsgőnk.

bólé 2

A lurkók kedvence

Amire szükségünk lesz: 2 liter szőlős üdítőital, déligyümölcs (narancs, mandarin, grapefruit, banán, citrom), egyéb gyümölcs (alma, körte, barack, cseresznye, esetleg meggybefőtt), 1 üveg befőttlé, 5 dkg mazsola, rumaroma

A mazsolát annyi rumaromás vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje. A szemeket fél óráig hagyjuk puhulni. A gyümölcsöket a leszűrt befőttel összevágjuk egy mély tálba, majd jöhet az üdítő és a befőtt leszűrt leve. A legvégén a bólénkhoz hozzáadhatjuk a rumaromába áztatott mazsolaszemeket is (nem kell leszűrni). Hagyjuk állni pár órát, de ha a gyerkőcök nem bírnak várni, akár azonnal is fogyaszthatják.

Forrás: Hirado